Migratieplan Obama geblokkeerd

Het Supreme Court in de Verenigde Staten heeft met een stemming van vier rechters tegen vier het plan van de Amerikaanse president Barack Obama geblokkeerd om vier tot vijf miljoen "clandestienen" in de VS voor uitwijzing te behoeden. Daardoor blijft het vonnis van een lagere rechtbank van kracht, die oordeelde dat Obama niet de bevoegdheid had zo’n plan in werking te zetten.

Na de bekendmaking toonde Obama zich merkbaar ontgoocheld: "Het feit dat het Supreme Court het over deze zaak niet eens kan worden, zet ons land weer verder terug", zei hij in Washington. "Het is triest voor de miljoenen migranten, die hier hun leven hebben opgebouwd en hier hun kinderen grootbrengen". 

Hij verklaarde dat de beslissing geen gevolgen zal hebben op al bestaande maatregelen. Migranten die als kinderen illegaal de VS binnenkwamen en sinds 2007 in het land wonen, kunnen dus nog steeds aanvragen voor een verblijfs- en werkvergunning indienen. Obama wilde met zijn nieuw plan dat meer mensen over die mogelijkheden konden beschikken. Wie aan bepaalde criteria voldoet en geen crimineel is, had nog verschillende jaren in het land kunnen blijven en een werkvergunning kunnen krijgen. 

In de Verenigde Staten leven naar schatting 11 miljoen illegale migranten. Officieel mogen ze niet werken, waardoor ze ook meestal geen belasting betalen. Ze kunnen ook geen beroep doen op sociale voordelen en kunnen wegens ontbrekende documenten vaak geen rijbewijs behalen. Worden ze door de overheid ontdekt, dan riskeren ze een uitwijzing.