Veel schade na onweer in Nederland

Door ondergelopen snelwegen stonden er vanochtend veel files, de brandweer had het razend druk met de gevolgen van blikseminslagen. Ook straten stonden blank en veel kelders, tunnels en parkeergarages liepen onder. Een "eerste, voorzichtige" schatting van het Verbond van Verzekeraars gaat uit van een schade in de Randstad van 20 miljoen euro.

Het weerinstituut KNMI heeft vanochtend code oranje uitgegeven voor het westen en midden van Nederland, omdat er meer onweersbuien met veel regen aan komen.

Woningbrand
Bewoners van drie huizen in Pijnacker moesten na blikseminslag hun huis uit nadat de zolder vuur had gevat. Ook in Moerkapelle brak een woningbrand uit. Op de Brouwersdam in Zeeland waaide een grote tent weg die daar net was neergezet voor een evenement dit weekend.

Onder veel viaducten stond het water centimeters hoog. Door een valwind omgewaaide bomen langs het Amsterdam-Rijnkanaal blokkeerden de wegen. Radio 538 kampte met een ondergelopen studio, meldde dj Edwin Evers. De brandweer moest eraan te pas komen. Nieuwszender BNR was hier en daar niet te horen omdat er FM-kanalen waren uitgevallen, vertelde presentator Tom van 't Hek.

Op sociale media stromen foto's en filmpjes binnen van donkere wolkenpartijen, hozende bewoners en winkeliers en overstroomde straten.

België
Sinds gisterenavond is het in Wesy-Vlaanderen beginnen onweren en het KMI verwacht dat in de loop van de dag ook de rest van het land zal worden getroffen door het noodweer.

Foto archief