VS:Veiligheidsanalist smokkelt wapen binnen

In de VS is een ambtenaar van het Departement Binnenlandse Veiligheid (DHS) geschorst wegens het binnensmokkelen van een wapen waardoor het vermoeden ontstond dat hij een aanslag beraamde, aldus Amerikaanse media en het DHS vandaag.

Het gaat om een analist die een maximale veiligheidsaccreditatie had en die mogelijk "gewelddaden had gepland tegen hoge ambtenaren in het gebouw" waar hij werkte, zo luidt het in een gerechtsdocument waaruit de pers citeerde.

De man is op 9 juni gearresteerd. Hij werkte bij de inlichtingen- en analysedienst van het DHS dat deel uitmaakt van de Amerikaanse inlichtingendiensten, maar op een basisechelon. De 45-jarige was door de veiligheidsdienst betrapt op het bezit van een mes, een infraroodcamera, een traangasgranaat en handboeien. Een doorzoeking van zijn kantoor leverde de vondst van een revolver van klein kaliber op.

Sit-in
Een groep Democratische leden van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden houden al meer dan twaalf uur een sit-in in het parlement in Washington DC. Een handvol demonstranten begon gisteren net voor de start van een parlementaire vergadering met de actie. Ze willen blijven zitten tot de Republikeinse voorzitter van het parlement instemt met een nieuwe stemming over de wapenwetging. Naarmate de uren vorderden, sloten steeds meet Democraten zich aan bij de actie, onder wie ook presidentskandidaat Bernie Sanders.