Abdeslam na Parijs 30 minuten ondervraagd

Salah Abdeslam, de enige nog levende verdachte van de terreuraanslagen van 13 november in Parijs, werd op zijn terugweg naar België na de aanslagen een half uur gecontroleerd door de Franse politie.

 De ochtend na de aanslagen in Parijs, rond een 9.00 uur liet de politie een wagen stoppen in Cambrai, op zo'n 50 km van de Belgische grens. Salah Abdeslam en twee vrienden, Mohammed Amri en Hamza Attou werden tegengehouden en gecontroleerd. Bij de controle blijkt de naam van Abdeslam op te duiken in een politiedatabank.

De Fransen laten Abdeslam niet zomaar gaan. Ze nemen foto's van zijn identiteitskaart, en controleren zijn naam in een internationale politiedatabank. Maar ze vinden niets dat Abdeslam aan de aanslagen kan linken. Slechts enkele minuten later staat Abdeslam internationaal geseind.

De Franse politie wist niet of Abdeslam in België bekend stond als radicaal, maar besloot toch om een extra te controleren. Normaal gezien duurt een standaardcontrole vijf tot tien minuten maar Abdeslam en co werden meer den dertig minuten gecontroleerd. De Franse onderzoekscommissie zal in haar eindverslag van 5 juli de agenten dan ook geen fouten verwijten.