'Sit-in' van Democraten is afgelopen

Democraten hebben na meer dan 25 uur hun sit-in op de vloer van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden beëindigd. Met hun actie wilden ze hun eis naar een strengere wapenwetgeving meer kracht bijzetten.

Congreslid John Lewis, die de actie leidde, verklaarde dat de strijd verder zal gaan en "we zullen winnen". "Onze mensen staan achter ons, niet alleen in onze districten, maar mensen over heel Amerika en de wereld", zei hij voor hij en zijn lotgenoten het gebouw verlieten.

Een handvol demonstranten begon gisteren net voor de start van een parlementaire vergadering met de actie. Ze wilden blijven zitten tot de Republikeinse voorzitter van het parlement instemt met een nieuwe stemming over de wapenwetging. Naarmate de uren vorderden, sloten steeds meet Democraten zich aan bij de actie, onder wie ook presidentskandidaat Bernie Sanders.

Orlando
Onder leiding van Congreslid John Lewis, een 76-jarige veteraan van de Burgerrechtenbeweging, startte gisteren een zitstaking die neerkwam op een bezetting van het Huis. De Democraten, die steun krijgen van collega's uit de Senaat, willen daarmee na het bloedbad van Orlando een stemming afdwingen over strengere regels voor de verkoop van wapens. De Republikeinse meerderheid wil echter niet toegeven.

Publiciteitsstunt
De Republikeinse voorzitter Paul Ryan probeerde lange tijd vruchteloos de orde te herstellen en de vergadering te laten stemmen over andere thema's. "Een publiciteitsstunt" noemde hij de actie tegenover nieuwszender CNN. Op een gegeven ogenblik begonnen de Democraten zelfs het strijdlied "We Shall Overcome" van de protestbeweging van de jaren zestig te zingen. De trappen voor de tribune blijven bezet. Hoe het verder moet, is onduidelijk. De Grand Old Party wil nog enkele wetten laten stemmen en dan de zitting schorsen tot op Onafhankelijkheidsdag, 4 juli, het eigenlijke reces begint.

Discussiepunt
Maandag raakten vier voorstellen voor strengere wapenwetgeving niet door de Senaat waar de Republikeinen eveneens de meerderheid hebben. De wapenwetgeving is al jaren een groot discussiepunt in de Verenigde Staten. Na de schietpartij in een homoclub in Orlando willen de Democraten dat terreurverdachten geen wapens meer kunnen kopen. Maar zelfs daar willen de Republikeinen niet van weten.