Dossier Referendum Brexit

Wat zou een Brexit voor jou veranderen?

Vandaag stemmen de Britten of ze al dan niet de Europese Unie zouden willen verlaten: de veelbesproken Brexit. Als het ‘Leave’-kamp in de meerderheid is, zal het sowieso nog even duren voor de procedure is afgerond. Experts schatten dat het Verenigd Koninkrijk ten vroegste in 2019 officieel de EU zal verlaten en dat het daarna nog jaren zal duren voor de nieuwe relatie met het land is uitgetekend.

Het is duidelijk dat een ‘Brexit’ voor heel wat veranderingen zal zorgen. We zetten even op een rijtje hoe jij dat zou kunnen voelen, als het zover komt. 

  • Kan ik nog zonder visum naar Londen?

Het Verenigd Koninkrijk maakt geen deel uit van het verdrag van Schengen, dat het vrij verkeer van personen tussen Schengenlanden mogelijk maakt. Concreet zorgt dat verdrag ervoor dat we zonder visa en speciale paspoorten naar elk aangesloten land kunnen reizen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft dat niet gedaan, maar toch konden we probleemloos naar het land reizen, omdat ze deel uitmaakten van de EU. Mocht dat niet meer het geval zijn, zou het kunnen dat we binnenkort heel wat papierwerk in orde zullen moeten maken, als we nog eens een weekendje in Londen willen gaan shoppen. Aan de andere kant: de verwachting is wel dat het goedkoper wordt om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. 

  • Meer immigranten in Europa?

Een argument dat in de debatten voor het Brexit-referendum vaak naar boven komt - en dan vooral in het ‘Leave’-kamp - is de vluchtelingenproblematiek. Heel wat Britten staan weigerachtig tegenover het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen en zijn voorstander om de grenscontroles te verstrengen. Sommige stemmen willen zelfs geen vluchtelingen het land laten nog binnenkomen. Mocht het land, in het slechtste geval, haar grenzen sluiten, zal dat invloed hebben op de andere lidstaten.

De vluchtelingen die niet meer over het Verenigd Koninkrijk verspreid zullen kunnen worden, komen dan in andere landen terecht. Het valt maar af te wachten hoe die daar op zullen reageren. Uit onderzoek blijkt dat heel wat landen in immigratie eerder problemen zien dan kansen. Zo zal immigratie in de Franse presidentsverkiezingen van 2017 één van de grootste punten zijn, en een Brexit zou wel eens extra druk op dat thema kunnen leggen.

  • Moeten we vrezen voor jobverlies?

België heeft een nauwe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. Zo exporteren we 6,8 procent van ons bbp (bruto binnenlands product), goed voor een slordige 30 miljard euro, jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk.

Bank-verzekeraar ING becijferde enkele maanden geleden dat het vertrek van het VK uit de EU de Belgische economie een half procent van haar bbp (2,1 miljard euro) zou kosten, terwijl het Europees gemiddelde veel lager ligt (0,3 procent van het bbp). De sectoren die hardst getroffen zouden worden, zijn de voedsel- en textielsector, aangezien zij veel exporteren naar het VK.

  • Wat hebben we nog te zeggen in de internationale politiek?

Met het Verenigd Koninkrijk zou de EU een belangrijke partner aan de internationale onderhandelingstafel verliezen. Naast het VK, zetelt enkel Frankrijk als EU-lidstaat in evenveel internationale instellingen. In onder meer de G8, de G20, het IMF, de Wereldbank en de VN Veiligheidsraad zal het VK niet meer verwacht worden om de koers van de Europe Unie te varen en op die manier verliest de EU heel wat invloed. 

  • Een sterretje minder op de Europese vlag?

Als het Verenigd Koninkrijk beslist om de EU te verlaten, nemen ze dan ook hun ster uit de Europese vlag mee? Neen. De sterren op de vlag vertegenwoordigen namelijk niet het aantal lidstaten. Het zijn er maar twaalf, terwijl er – op dit moment toch nog – 28 lidstaten zijn. De twaalf sterren op de vlag van de EU staan voor eenheid, solidariteit en harmonie tussen de EU-lidstaten.