Hittegolf in VS eist vier doden

In Arizona, in het zuidwesten van de Verenigde Staten, hebben de helse temperaturen het afgelopen weekend het leven gekost aan minstens vier mensen. Ook woedden er branden, waardoor honderden mensen geëvacueerd moesten worden.

"We naderen bijna onze historische hitterecords", zei maandag Larry Subervi, de woordvoerder van de brandweer van Phoenix. Het vorige hitterecord dateert volgens hem van 1950 toen het 50 graden was in Phoenix, terwijl de temperaturen de voorbije dagen opliepen tot 49 graden.

Vier slachtoffers
Op andere plaatsen in het zuidwesten werd het hitterecord al overschreden. Vier wandelaars overleden in Arizona als gevolg van die hittegolf, onder hen een jonge vrouw van 28 jaar. Zij overleed op een mountainbiketocht in de omgeving van de stad Phoenix. Ze was ervaren en had voldoende water bij zich, maar is volgens Subervi bezweken door de hitte.

Volgens persbureau AP is een van de overleden wandelaars een Duitse man van 57. In Mesa eiste de hitte een slachtoffer van 25 jaar oud. In Tucson stierf een negentienjarig meisje op een wandelpad nadat ze zonder was komen te zitten, en werd op een ander pad een man levenloos aangetroffen. Vele andere wandelaars worden momenteel nog vermist.

Bosbranden
Ook in New Mexico en Californië woedt een hittegolf. In Californië is zondag het vuur ontstaan door het extreem warme weer. Gisteren werden ook 770 gezinnen geëvacueerd  . In de buitenwijken van Los Angeles was het gisteren 42,8 graden Celsius. Dat is een nieuw warmterecord. De hoogste temperatuur tot nu toe was 40 graden Celsius en dateert van 1973.  Al 1500 are zou zijn verbrand, volgens Kendal Brotisser, de brandweerkapitein van San Diego. Volgens hem breidt het vuur nog altijd uit.