'Slapende reus' brandt bos plat bij LA

In de San Gabriel Mountains in Californië, nabij Los Angeles, woedt een hevige bosbrand die ontstaan is door het extreem warme weer. Het vuur woedt er sinds zondag en de brandweer doet er alles aan om het onder controle te krijgen. Sommige officiële bronnen spreken van een 'slapende reus', zo bericht persagentschap Reuters.

De brand, die 'fish fire' genoemd wordt, is al tot aan de stad Duarte in Californië geraakt, waardoor honderden inwoners geëvacueerd moesten worden. Meer dan 1900 brandweermannen zijn volop aan het werk om de brand te blussen.

Het vuur is ontstaan door het extreem warme weer in Californië. In de buitenwijken van Los Angeles was het gisteren 42,8 graden Celsius. Dat is een nieuw warmterecord. De hoogste temperatuur tot nu toe was 40 graden Celsius en dateert van 1973.  Ook vandaag blijven de temperaturen er extreem hoog, volgens de California Independent System Operator. 

De brandweer verduidelijkt dat die extreme warmte een grote invloed had op de brand die door de droge lucht wordt aangewakkerd. De brand ontstond op zondag 19 juni en heeft al 1500 are verbrand, volgens Kendal Brotisser, de brandweerkapitein van San Diego. Volgens hem breidt het vuur nog altijd uit.