Dit zei dader Orlando aan hulpdiensten

Een week na de dodelijke schietpartij in een homoclub in Orlando heeft de FBI meer informatie vrijgegeven over het drama. Uit de nieuwe informatie blijkt dat dader Omar Mateen nog zelf met de hulpdiensten belde terwijl hij in de nachtclub was. Hij dreigde er ook nog mee een bomvest te hebben, "vergelijkbaar met die uit Frankrijk". 

Op zondag 12 juni weerklinken om iets over twee de eerste geweerschoten uit nachtclub Pulse. Amper een paar minuten later arriveren de hulpdiensten ter plaats. Om 2.35 uur belt Omar Mateen zelf naar de hulpdiensten. Daarin blijft hij heel vaag en weigert hij zijn identiteit vrij te geven. Hij spreekt enkel in de naam van God en geeft pas later aan de dader te zijn van de schietpartij in Orlando, maar over de exacte plaats zwijgt hij. 

911: Emergency 911, this is being recorded.
Mateen:: In the name of God the Merciful, the beneficial [in Arabic]
911: What?
Mateen: Praise be to God, and prayers as well as peace be upon the prophet of God [in Arabic]. I let you know, I’m in Orlando and I did the shootings.
911: What’s your name?
Mateen: My name is I pledge of allegiance to [omitted].
911: Ok, What’s your name?
Mateen: I pledge allegiance to [omitted] may God protect him [in Arabic], on behalf of [omitted].
911: Alright, where are you at?
Mateen: In Orlando.
911: Where in Orlando?

Kort na het telefoongesprek belt Mateen ook nog met het ‘Crisis Negotiation Team’. De man geeft ook daarin toe dat hij de man is achter de schietpartij in de club, maar waarschuwt iedereen dat er op de parking van de club een auto met bommen staat. Mateen dreigt ermee de bommen te laten ontploffen als iemand domme dingen doet. Later geeft hij ook toe een bomvest te hebben, vergelijkbaar met “dat wat gebruikt werd in Frankrijk”.

Bij het drama in nachtclub Pulse kwamen in totaal 50 mensen om het leven, onder wie ook de schutter zelf. Meer dan 50 mensen liepen ook verwondingen op. IS was er als de kippen bij om te verklaren dat de dader, een Amerikaans staatsburger met Afghaanse ouders, in naam van de terreurgroep handelde. De CIA heeft echter geen bewijzen gevonden dat er een verband is tussen de dader en IS.

Bekijk ook: