Dossier Referendum Brexit

Britse gokkers denken dat Brexit er niet komt

De Brexit komt stilaan dichterbij en de campagnes draaien sinds gisteren ook weer op volle toeren. De meeste Britse gokkers denken nu, in navolging van de moord op parlementslid Jo Cox, dat er geen Brexit komt en dat Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft. In de gokkantoren gokken drie op de vier Britten daarop, veel meer dan voor de moord op Cox.

Vrijdag dacht nog 60-67% van de Britten dat ze in de EU zouden blijven, vandaag denkt al 74.6% er zo over. Dat blijkt uit de cijfers van de bookmakers. En dat is ook te merken in het straatbeeld. VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken is in Londen en polste naar wat de man in de straat denkt over de situatie: “Ik sprak onder andere met een student deze morgen. Hij wou lange tijd voor de Brexit stemmen, maar is nu van gedacht veranderd.”

Cameron
Voor Cameron staat er veel op het spel. Iedereen wil dan ook weten of hij opstapt als zijn kamp het referendum verliest. “Ik heb beloofd dat dit referendum er zou komen, en het is er. Ik heb gezegd dat ik de instructies van het Britse volk zou volgen. En daarom denk ik dat het goed is om aan te blijven. Het zou ook niet juist zijn om de toekomst van eender welke politicus te verbinden aan de uitkomst van dit referendum. De vraag op het stemformulier zal heel simpel zijn. Blijven we in de EU, of stappen we eruit”, zei hij zondag nog in een tv-show.

Hoe reageert financiële markt?
"De veranderde peiling zorgt voor opluchting bij de beurzen. Zo ging de Brusselse beurs er drie procent op vooruit", aldus VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. "Ook Parijs, Frankfurt en Amsterdam doen het beter. En ook het Britse pond stijgt in waarde. Het is duidelijk: de financiële markten hopen dat de Brexit er niet komt."

Onzekerheid
De Vlaamse professor Paul De Grauwe geeft al jaren les aan de London School of Economics. Hij denkt dat de moord de uitslag van het referendum wel eens kan doen keren. "Zo'n gebeurtenis kan zeker een invloed hebben. De Britten moeten nu kiezen tussen twee duivels: in of uit de EU blijven. De eerste duivel kennen ze, de tweede niet. Die onzekerheid is voor velen toch te groot."