Frankrijk wil dat we verdachten langer vasthouden

Een delegatie van de onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel en Zaventem is vandaag op werkbezoek in Parijs. Er werd gestart met een eerbetoon aan de terreurslachtoffers in Frankrijk aan de concertzaal Bataclan. "Frankrijk heeft vandaag gevraagd aan België om de termijn van de aanhoudingsmandaten aan te passen in ons land, zodat er meer tijd is om het werk goed te doen", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

Terreurstrijd
"We zullen deze strijd tegen terreur enkel winnen door samen te werken. Samen werken tussen landen onderling, zoals Frankrijk en België", beklemtoonde commissievoorzitter Patrick Dewael tijdens een korte ceremonie aan concertzaal Bataclan, waar op 13 november 89 van de 130 doden vielen. "Met een gezamenlijk gerechtelijk onderzoek, met onze beide parlementaire onderzoekscommissies. Maar ook door samen te werken op Europees niveau. Met een doorgedreven uitwisseling van inlichtingen, met het gezamenlijk beheer van de buitengrenzen, met meer politiesamenwerking."

Dewael riep op om onze waarden en ideeën samen te blijven verdedigen en uit te dragen. "De waarden die ons verbinden, zijn zo veel krachtiger dan die dodelijke haat. Onze democratie en rechtsstaat, onze vrijheid van meningsuiting, ons recht op zelfbeschikking, onze gelijkheid van man, vrouw en holebi's, onze godsdienstvrijheid en scheiding van geloof en staat, onze tolerantie en solidariteit. De liberaal wees tot slot op de nood aan een inclusief en emanciperend beleid. Enkel zo kunnen we de voedingsbodem voor terreur wegnemen, besloot hij. "En we moeten als parlementen alles in het werk stellen om de veiligheid te verzekeren, zonder onze rechtsstaat en democratie zelf op de helling te plaatsen."

Aanhoudingsmandaat verlengd?
"Vanmiddag heeft de Franse procureur ons land gevraagd de aanhoudingsmandaten te verlengen", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "Nu is er in ons land 24 uur de tijd om te beslissing over opsluiting of niet, terwijl dat in Frankrijk minstens 48 uur is. Soms kan die termijn zelfs oplopen tot zes dagen. De Franse procureur vindt het dan ook niet logisch dat er zo'n grote verschillen is tussen beide landen, omdat het vaak over dezelfde terreurverdachten gaat."

89 doden
In de nacht van 13 op 14 november werd de Franse hoofdstad getroffen door een golf van terreur. Op verschillende plaatsen in de stad pleegden zeven zelfmoordterroristen aanslagen. In de concertzaal Bataclan, waar op dat moment de metalgroep Eagles of Death Metal aan het optreden was, vielen 89 doden. In totaal vielen tijdens de aanslagen in Parijs 130 slachtoffers. 352 mensen raakten gewond.