Tienduizenden herdenken aanslag Orlando

Een week na de bloedige schietpartij in een homoclub in Orlando zijn gisterenavond tienduizenden mensen in de Amerikaanse stad bijeengekomen om de slachtoffers te herdenken. Ze verzamelden zich net voor zonsondergang met kaarsen, regenboogvlaggen, bloemen en spandoeken in het Lake Eola Park, in het centrum van Orlando.

In de kathedraal van Orlando, de Churh of St. Luke, werd gisteren  bovendien een eredienst gehouden. De Orlando Gay Chorus zong voor de honderden gelovigen, en de namen van de 49 slachtoffers werden voorgelezen. "Haat is gemakkelijk, voor liefde is moed nodig", aldus een priester tijdens de plechtigheid.

In het park bedankte de burgemeester van Orlando, Buddy Dyer, de hulpdiensten en hij beloofde aan de nabestaanden en de slachtoffers die de schietpartij overleefden, dat ze gesteund zullen worden door de lokale gemeenschap. Hij noemde de schietpartij bovendien "een haatdragende daad van een krankzinnige moordenaar". Volgens de toeristische diensten waren op de wake 50.000 mensen aanwezig.

Geen banden met IS
Gisteren maakte De CIA bekend dat er geen link gevonden is tussen de dader van de schietpartij in de homoclub in Orlando en de terreurgroep Islamitische Staat (IS).  In de stad Orlando, in Florida, doodde de 29-jarige Omar Mateen in de nacht van zaterdag op zondag in een homoclub 49 mensen. Nog eens 53 mensen raakten gewond, vooraleer hij door de politie werd doodgeschoten.

IS was er als de kippen bij om te verklaren dat de dader, een Amerikaans staatsburger met Afghaanse ouders, in naam van de terreurgroep handelde. De CIA heeft echter geen bewijzen gevonden dat er een verband is tussen de dader en IS. Dat heeft John Brennan, de directeur van de CIA, gisteren in de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat gezegd.

Bekijk ook: