3 astronauten weer met voeten op Aarde

Drie astronauten zijn terug op aarde nadat ze zes maanden, 186 dagen om precies te zijn, hebben doorgebracht in het internationaal ruimtestation ISS. Het gaat om Expeditie 47 met als commandant Tim Kopra van de NASA. Bij hem zijn vluchtingenieur Tim Peake van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en Sojoezcommandant Yuri Malenchenko van het Russische agentschap Roscosmos.

De drie astronauten koppelden hun Sojoez deze ochtend met succes los van het ISS, meldt de NASA. Na een reis van drie uren in de Sojoez zijn ze rond 11u15 Belgische tijd geland in de Kazakse steppe.

De 43-jarige Peake, een voormalige helikopterpiloot, was de eerste Brit aan boord van het ISS. De drie astronauten vertrokken in december vanop Bajkonoer in Kazakstan.

Technologische tests
"Na de landing openen ze een communicatieantenne waardoor het reddingsteam hen kan lokaliseren, maar de zoek- en reddingsteams zijn vaak al ter plaatse", aldus de ESA op haar website. De drie deden aan boord experimenten en testten nieuwe technologieën uit die mogelijk gebruikt kunnen worden voor toekomstige missies.

Voor ze vertrokken vanuit de ruimte tweette Peake nog "Tijd om een beetje gewicht bij te komen! Wat een ongelofelijke reis is dit geweest - dank u voor het volgen en tot binnenkort terug op aarde!".

Bekijk hier hoe de Sojoez ontkppeld werd van het ISS:

Bekijk ook: