Moet Erdogan aftreden door zijn diploma?

Heeft de Turkse president Erdogan een universitair diploma of niet? Het lijkt een banale vraag, maar dat is het niet. In de Turkse grondwet staat dat de president een universitair diploma moet hebben, anders kan hij niet verkozen worden. Er wordt nu getwijfeld of Erdogan wel degelijk naar de universiteit is geweest. Op sociale media wordt hij alvast beledigd als 'leugenaar' door heel wat Turken.

In Erdogan's officiële biografie staat te lezen dat hij naar de Maramara University and Commercial Sciences Faculty is geweest, en dat hij daar afstudeerde in 1981. Maar op de website van die universiteit staat te lezen dat die factulteit pas in 1982 onderdeel werd van de Maramara University. Zijn diploma zou dus niet universitair zijn omdat zijn faculteit toen nog tot een hogeschool behoorde. 

Op Twitter lieten al heel wat Turken hun ongenoegen horen over deze onduidelijkheid. Onder de hashtag #YaDiplomaYaİstifa, wat betekent 'Diploma of aftreden', beschuldigen ze hun president ervan een leugenaar te zijn. Ze willen ook dat Erdogan zijn universitaire opleiding bewijst.

Bewijs onvindbaar
Volgens BBC is de Turkse oppositie er zelfs helemaal niet zeker van dat hij een diploma heeft. Het archief van de universiteit zou tijdens de verkiezingen in 2014 gesloten geweest zijn, en het bewijs van Erdogan's opleiding is sindsdien 'verloren gegaan'.