Video toont angst in wc's van homobar

Op amateurbeelden is te zien hoe een tiental klanten, die zich in de homobar in Orlando bevonden tijdens de schietpartij, zich verstoppen in de toiletten voor vrouwen. Ze hoopten zo te ontsnappen aan de moordpartij van Omar Mateen. Op de beelden is te zien hoe de klanten opeengepakt zitten en bang zijn. Sommigen raakten al gewond. Ze proberen elkaar kalm te houden en stil te blijven.

Miguel Leiva is één van de klanten die zich drie uur lang verschuilden in de toiletten. Hij filmde de benarde situatie met zijn smartphone. "Omdat ik wilde dat mensen zouden weten wat er juist gebeurd was. Ik wist niet of ik het zou overleven en of ik het dus zelf zou kunnen vertellen", vertelt hij in een interview.

Op de beelden is te zien hoe de klanten dicht bij elkaar zitten. Er wordt gehuild en water uitgedeeld. Ze proberen elkaar stil te houden, want het minste geluidje zou hen kunnen verraden. "Het was heel warm daar en het rook naar bloed. En er lagen overal dode mensen", getuigt Leiva.

Terwijl de mensen daar angstvallig afwachten, was de politie al volop bezig met een reddingsactie op poten te zetten. Een aantal klanten kon al geëvacueerd worden maar de politie wist dat er nog enkele vastzaten in de toiletten en in andere delen van de club. Uiteindelijk vielen ze het gebouw binnen en konden ze de dader, Omar Mateen, uitschakelen. Pas dan konden ook de klanten die verstopt waren, gered worden.

De 29-jarige Omar Mateen, een Amerikaan met Afghaanse ouders, richtte afgelopen weekend een bloedbad aan in een homobar in Orlando. 49 mensen lieten het leven, 53 anderen raakten gewond. 

Bekijk ook: