AZG wil geen geld meer van EU-lidstaten

Artsen Zonder Grenzen (AZG) zal niet langer geld gebruiken van Europese instellingen en Europese lidstaten. De humanitaire organisatie doet dat uit protest tegen het huidige Europese vluchtelingenbeleid. Dat heeft Jérôme Oberreit, de internationale secretaris van AZG, vanmorgen op een persconferentie in Brussel bekendgemaakt.

"De Europese politiek draait om afschrikking, niet om het helpen van mensen in nood", aldus Oberreit. De beslissing om niet langer "Europees geld" te gebruiken voor de humanitaire operaties gaat onmiddellijk in en geldt voor alle projecten van AZG in de hele wereld.

"Mensonwaardig"
"Er is niets humanitairs aan de Europese vluchtelingenpolitiek vandaag de dag", zegt Oberreit. Hij verwijst naar het vluchtelingenakkoord dat de EU en Turkije drie maanden geleden hebben afgesloten.

"Het resultaat is dat op Griekse eilanden momenteel 8.000 mensen opgesloten zitten, onder wie vele niet-begeleide minderjarigen. Deze mensen leven in mensonwaardige omstandigheden, in overbevolkte kampen. Het gaat om mensen die het oorlogsgeweld in Syrië, Irak en Afghanistan ontvlucht zijn", stelt AZG. "Ze vrezen een gedwongen uitwijzing naar Turkije en kunnen niet rekenen op juridische bijstand."

Europese politiek
Bovendien koestert Europa plannen om deze politiek nog uit te breiden naar zestien andere landen in Afrika en het Midden-Oosten. Volgens die plannen worden beperkingen in handel en ontwikkelingshulp opgelegd aan landen die de migratie naar Europa niet tegengaan of die gedwongen terugkeer niet toestaan. Landen die dat wel doen, worden daarentegen beloond.

Bij de door de uitbreiding geviseerde landen horen Somalië, Eritrea, Soedan en Afghanistan, net landen waaruit veel mensen wegvluchten.

Domino-effect
AZG vreest dat deze politiek voor een domino-effect zal zorgen: steeds meer grenzen gaan dicht, mensen hebben steeds minder mogelijkheden om naar veiliger oorden te vluchten. AZG is ook tegen de instrumentalisering van humanitaire hulp, d.w.z. tegen het geven van geld in ruil voor het tegenhouden van vluchtelingen aan de grenzen van Europa. "In plaats van zoveel mogelijk mensen terug te sturen, moeten zo veel mogelijk mensen geholpen worden", zegt AZG.

Voor AZG Internationaal gaat door het weigeren van Europees geld aan te nemen een budget van 44 miljoen euro verloren, dat van Europese instellingen en lidstaten zou komen. Vorig jaar ging het om meer dan 60 miljoen euro, goed voor een kleine 10 procent van de totale werkingsmiddelen.

België
"Voor België gaat het om ongeveer 5 miljoen euro", zegt Leen Verhenne van AZG-België. Hoe zal de organisatie omgaan met dit inkomensverlies om principiële redenen? "We hebben een ruime reserve aangelegd uit andere privésponsorbronnen", zegt Verhenne.

"En voorts hopen we dat onze weigering, die een signaal is naar Europa maar ook naar de Europese burgers, nog meer sympathisanten zal stimuleren om ons financieel te steunen." Het is niet de eerste keer dat AZG dit doet. "Sinds 2004 hebben we ook geld van de VS geweigerd uit protest tegen de 'War on Terror'", aldus Verhenne.