Dossier Referendum Brexit

Moordenaar van Jo Cox was neonazi-lid

De vermoedelijke moordenaar van het Britse Labour-parlementslid Jo Cox (41) was een toegewijd aanhanger van een neonazibeweging uit de Verenigde Staten, zo heeft een burgerrechtenorganisatie gezegd.

Volgens het Southern Poverty Law Centre was de dader, die door de Britse media als Thomas Mair werd geïdentificeerd, al lange tijd aanhanger van het blanke nationalisme. Uit archieven waarop het centrum de hand kon leggen, blijkt dat Mair een toegewijd lid van de National Alliance was, tientallen jaren de belangrijkste neonazibeweging in Amerika.

Maire zou voor meer dan 620 dollar (550 euro) boeken hebben gekocht van de beweging, die onder meer opriep tot de oprichting van een exclusief blanke natie en tot de vernietiging van het Joodse volk.

De 41-jarige Jo Cox is gisteren bezweken aan steek- en schotwonden, nadat ze aangevallen werd in het Noord-Engelse Birstall. De politie pakte de vermoedelijke dader op, maar over zijn motieven is nog niets bekend. Volgens getuigen zou hij "Britain first" geroepen hebben, wat erop zou kunnen wijzen dat de man de pro-Europese standpunten van Cox niet deelde.

Britten rouwen
“Joe Cox kreeg ook recent bedreigingen. Daarvoor is in maart een man opgepakt, maar het zou niet om dezelfde man gaan die haar vermoord heeft”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Romina Van Camp. “Veel Britten zijn geschrokken en aangeslagen. Het is ook voorpaginanieuws in alle Britse kranten. Onder meer The Guardian kopt met een citaat van haar man: “Ze geloofde in een betere wereld en vocht er elke dag voor”.

"Campagne zachter door dood Cox"
Of de dood van Jo Cox iets zal veranderen aan het Brexit-referendum is nog niet duidelijk. Donderdag gaan de Britten stemmen over een eventuele exit uit de Europese Unie. “In London klinkt het niet echt alsof de dood van het parlementslid een impact zal hebben op het stemgedrag”, zegt Van Camp. “De deadline voor de kiezers om mee te doen aan het referendum, is ook al even verstreken. Veel Britten hebben eigenlijk al hun keuze gemaakt. De campagne is voorlopig wel opgeschort. Het was een zeer harde campagne met harde taal, dus misschien wordt die wel wat zachter.”

Bekijk ook: