Dossier Brexit

Amateurbeeld toont arrestatie aanvaller Cox

Op amateurbeelden die verspreid werden door ITV News is te zien hoe de man gearresteerd wordt die vermoedelijk de Britse politica Jo Cox neerschoot. De man lijkt zwaar te bloeden, en heeft ook een wit verband rond zijn hoofd.

Jo Cox werd deze namiddag aangevallen vlak voor ze een spreekuur zou houden in de bibliotheek van haar kiesdistrict. Een man schoot haar neer en stak haar daarna ook met een mes. De Labour-politica werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar ze even later overleed aan haar verwondingen.

Het motief achter de moord is nog niet helemaal duidelijk, maar mogelijk heeft het het te maken heeft met het nakende Brexit-referendum. Cox was een fervent tegenstander van een Brexit. Volgens ooggetuigen zou de dader dan weer “Britain First” geroepen hebben vlak voor hij Cox neerschoot. Britain First is een extreemrechtse nationalistische politieke partij zonder zetels, die voor een Brexit ijvert. Zowel het pro-Brexitkamp als de tegenstanders van een Brits vertrek uit de EU, hebben ondertussen hun campagne tot nader order opgeschort.