Dossier Referendum Brexit

Brits parlementslid overleden na aanval

Het Britse parlementslid Jo Cox is vanmiddag overleden nadat ze werd neergeschoten in de Britse gemeente Birstall, bij Leeds. Dat melden verschillende Britse media donderdag. De 41-jarige vrouw zou ook messteken hebben gekregen op het voetpad nabij haar kantoor. De politie heeft een 52-jarige man aangehouden.

De aanval vond plaats even voordat Cox een bijeenkomst zou bijwonen in de bibliotheek van Birstall. Enkele getuigen melden dat ze terechtkwam in een discussie tussen twee mannen. Ze zou geprobeerd hebben te bemiddelen, waarna ze zelf betrokken raakte bij de ruzie en er geweerschoten vielen. Daarbij zou ook een tweede slachtoffer, een man tussen de 40 en 50 jaar, lichtgewond zijn geraakt.

Cox zetelt in het Britse lagerhuis voor Labour en is een openlijke tegenstander van een Brexit, de mogelijke uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Daarnaast staat ze bekend als een eerder links georiënteerde politica, met een achtergrond bij onder meer ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Over het motief van de 52-jarige vermoedelijke dader tast de politie nog in het duister, maar volgens verschillende getuigen zou hij "Britain First" geroepen hebben alvorens het vuur te openen. Britain First is een extreemrechtse nationalistische politieke partij zonder zetels, die voor een Brexit ijvert. Zowel het pro-Brexitkamp als de tegenstanders van een Brits vertrek uit de EU, hebben ondertussen hun campagne tot nader order opgeschort.

"We verliezen een ster"
De Britse premier David Cameron reageerde geschokt op de moord op Jo Cox. "We verliezen een ster", zei hij. "Dit is tragisch en verschrikkelijk nieuws. Mijn gedachten zijn bij haar man Brendan, haar twee kinderen en hun familie."