Politie gebruikt traangas in Rijsel

De Franse oproerpolitie is gisteravond verschillende keren moeten optreden in het centrum van Rijsel. Zo zouden er schermutselingen geweest zijn tussen enkele Engelse en Franse voetbalsupporters aan de Rue de Gand. De politie heeft traangas moeten gebruiken om een groep van 200 Britse supporters uiteen te krijgen. Zichtbaar onder invloed van alcohol waren ze samengetroept in de buurt van het station Lille-Flanders.

Door het optreden van de politie konden ze uiteengedreven worden, op het moment dat een beetje verder een groot aantal voornamelijk Franse supporters de fanzone verlieten na de match tussen Frankrijk en Albanië. De oproerpolitie vormde een cordon om de Franse supporters de doorgang te belemmeren, en werd daarbij met voorwerpen bekogeld.In het het noordelijke Franse departement Pas-de-Calais werden gisteren meer dan 3.900 agenten ingezet.

Risicomatch
Om 15.00 uur deze namiddag spelen in Lens Engeland en Wales tegen elkaar. "De sfeer op dit moment is goed in Lens", zegt VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemelendonck. "Maar de vrees bestaat altijd met Engelse supporters. Ze verwachten hier vandaag 30 tot 40.000 Engelse en Welshe supporters die al sinds een aantal uren aan het drinken zijn." Voorlopig zijn er nog geen problemen geweest tussen de twee groepen, ze spanden zelfs samen tegen Russische hooligans tijdens de rellen in Marseille. "Het verloop van een wedstrijd kan zoiets natuurlijk ook in de hand werken", geeft de VTM NIEUWS-journalist nog mee. Daarom worden er 1400 extra politieagenten vandaag ingezet om mogelijk rellen te voorkomen.

Goede voorbereiding
Ook de perfect van Rijsel Fabienne Bucchio heeft er vertrouwen in al weet ze de er een kans is dat er rellen ontstaan. "Als ik jullie zou zeggen dat we geen enkele vrees hebben, zouden jullie mij niet geloven. Natuurlijk hebben we een aantal zorgen", zegt ze. Gisteren waren er opnieuw rellen in Rijsel en ook vandaag in Lens vreest de politie dat het voor of na de wedstrijd opnieuw uit te hand kan lopen. Al heeft de perfect wel vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen die we genomen hebben. "We weten dat er wellicht een en ander zal gebeuren, maar we hebben de juiste mannen en vrouwen op het terrein gezet om alles op de best mogelijk manier te regelen".