Pistorius op de knieën voor jury

Op het proces-Pistorius heeft de advocaat van de ex-atleet gepleit voor een milde straf voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De advocaat liet Oscar Pistorius zijn prothesen uitdoen en vroeg dan aan de jury of ze van plan is deze man voor vijftien jaar de cel in te sturen. Overmorgen kent hij zij straf.

De vader van Reeva Steenkamp legde gisteren nog met tranen in de ogen een emotionele getuigenis af over het grote verlies dat de dood van zijn dochter bij de familie heeft teweeggebracht. Hij denkt voortdurend aan de angst en de pijn die ze heeft moeten doorstaan toen Pistorius op haar had gevuurd.

Pistorius schoot in 2013 vier keer door de gesloten deur van het toilet in zijn woning in Pretoria in de vroege uren van Valentijnsdag 2013. Het 29-jarige model stierf ter plekke. Hij dacht dat Reeva een inbreker was, maar Steenkamp vermoedt dat Pistorius zijn dochter heeft vermoord na een ruzie.

De onder de knie geamputeerde Pistorius was in eerste instantie wegens dood door schuld tot vijf jaar cel veroordeeld. Het Openbaar Ministerie ging in beroep en verkreeg in tweede aanleg eind 2015 een veroordeling wegens moord. Pistorius riskeert nu 15 jaar gevangenisstraf. Vrijdag kent hij zijn straf.