Ex-vriendin getuigt: "Hij was gewone kerel"

De terrorist die maandagnacht een Franse politieman en zijn vrouw heeft vermoord, was vijf jaar geleden nog een gewone kerel die graag plezier maakte. Dat zegt zijn ex-vriendin tijdens een telefonisch interview aan France Info. Hij zou pas in de gevangenis geradicaliseerd zijn. De vrouw had drie dagen geleden nog contact met de moordenaar. 

De ex-vriendin deed aan France Info haar verhaal. Volgens de vrouw was de 25-jarige Larossi Abballa een gewone kerel, die graag plezier maakte en vaak uitging. “Hij hield er ook van om goed gekleed te gaan. Daarna is hij veranderd. Hij wilde zijn gebeden vaker en correcter uitvoeren. Maar dat maakte me allesbehalve bang, want hij leek doodnormaal. Hij hoopte alleen dat ik ooit zoals hem zou worden, dat ik ooit een hoofddoek zou dragen. Maar op geen enkel moment heeft hij me verplicht om er een te dragen.” 

Ze spraken zelfs samen over de aanslagen van 13 november in Parijs. “Hij zei toen: ‘Heb je gezien hoe de media over onze godsdienst spreken? Mensen die tot zoiets in staat zijn, zijn geen echt moslims… Dit is niet te geloven!”

Veroordeeld
Abballa werd in 2013 tot drie jaar cel veroordeeld waarvan zes maanden met uitstel. Hij was schuldig bevonden aan "bendevorming met het oog op het voorbereiden van terroristische daden", en was bekend bij de inlichtingendiensten en de terreurbestrijding. De man was in 2011 gearresteerd.

Drie dagen geleden
Toen hij uit de gevangenis kwam leek hij fel veranderd: “Hij zonderde zich af, wilde liever wat afstand nemen en hij ging om met andere vrienden.” Drie dagen geleden had ze wel nog contact met Larossi Abbala. “Hij zei: ‘Ik moet je tien minuten zien, want we moeten praten’. Maar ik kon niet. Daarna heb ik geen nieuws meer gehad. Eergisteren heb ik hem nog proberen te bellen, maar zijn nummer werkte niet meer.” Het is pas via de radio dat de vrouw hoorde dat haar ex-vriend de moordenaar was van een politiekoppel.

Bekijk ook: