Obama zet Donald Trump op z'n plaats

President Obama heeft gereageerd op de uitspraken die Donald Trump eerder vandaag deed over de vluchtelingen naar aanleiding van de schietpartij in Orlando dit weekend. Obama was opvallend boos en viel zonder zijn naam te noemen de Republikeinse kandidaat rechtstreeks aan.

"Iemand vindt dus blijkbaar dat wij niet weten tegen wie we vechten. Als er iemand is die denkt dat wij niet goed weten wie onze vijanden zijn, dan zou dat een verrassing zijn voor de duizenden terroristen die we al uitgeschakeld hebben op het slagveld", aldus Obama. Hij gaf ook nog mee dat een Amerika waar de immigratie van moslims wordt verboden, niet het gastvrije Amerika is dat iedereen wil.

Donald Trump probeert politieke munt te slaan uit de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Hij zei eerder dat je met het plan van Hillary Clinton honderden vluchtelingen uit het Midden-Oosten zou toelaten, zonder enige doorlichting of het te voorkomen van radicalisering van kinderen of hun kinderen. Volgens Trump zouden de vluchtelingen de Amerikaanse kinderen overtuigen van hoe geweldig IS en de Islam is.

Eerbetoon
De president zal donderdag naar Orlando afreizen en een eerbetoon brengen aan de families van de slachtoffers en zijn solidariteit met de gemeenschap betuigen. De president noemde de aanval van de 29-jarige Amerikaan van Afghaanse origine zondag in een korte reactie al "een daad van terreur en haat". Maandag zei hij dat er geen bewijs is dat het bloedbad internationaal gestuurd was, maar dat de dader door verschillende extremistische internetbronnen geïnspireerd werd.