Schoonpa Pistorius:"Wil pijn Reeva voelen"

De vader van Reeva Steenkamp, die door Oscar Pistorius  in  2013 werd doodgeschoten, heeft vandaag met tranen in de ogen een emotionele getuigenis afgelegd over het grote verlies die de dood van zijn dochter bij de familie heeft teweeggebracht. Hij denkt voortdurend aan de angst en de pijn die ze heeft moeten doorstaan toen Pistorius op haar had gevuurd.

De 73-jarige Barry Steenkamp, die op het eerste proces tegen Pistorius niet had getuigd omwille van gezondheidsproblemen, verscheen vandaag voor het eerst in de rechtbank, op de tweede dag van het nieuwe proces over de strafmaat.

Doodslag
De veroordeling van Pistorius voor doodslag werd ongedaan gemaakt, nadat de gewezen paralympiër in beroep schuldig werd bevonden aan moord. Rechter Thokozile Masipa wil nu de strafmaat van vijf jaar herzien, die ze de atleet had gegeven voor dood door schuld, de Zuid-Afrikaanse term voor doodslag.

Insulinenaalden
Steenkamp verklaarde voor de rechtbank in Pretoria dat hij soms insulinenaalden in zijn armen en buik plofte "om dezelfde pijn als Reeva te voelen". "Oscar moet betalen voor wat hij gedaan heeft", verklaarde Steenkamp. “Sinds de dood van zijn dochter is het leven van de familie fundamenteel veranderd”. Hij vertelde dat hij soms met zijn vuisten op de muur slaat en nauwelijks kan slapen. Hij hoort ook zijn vrouw June 's nachts huilen en om Reeva roepen.

De dood van Reeva heeft hem een beroerte en hartritmestoornissen bezorgd. Ze hebben geldzorgen, nu ze niet langer financieel meer worden gesteund door Reeva, die als bekend fotomodel aan het werk was.

Inbreker
Pistorius vuurde vier schoten door de gesloten deur van het toilet in zijn woning in Pretoria in de vroege uren van Valentijnsdag 2013. Het 29-jarige model stierf ter plekke. Hij dacht dat Reeva een inbreker was, maar Steenkamp vermoedt dat Pistorius zijn dochter heeft vermoord na een ruzie. Toen hij de dood van zijn dochter had vernomen, was hij in paniek geschoten.

"Gebroken man"
Barry Steenkamp was de eerste getuige van de aanklager. Eerder in de voormiddag omschreven getuigen van de verdediging Pistorius als een vriendelijke man die anderen wil helpen. Een dominee van de verdediging noemde de vroegere paralympiër een "gebroken man". "Ik heb Pistorius vaak bezocht, hem pastorale zorg aangeboden", zei Marius Nel. Pistorius was lid van zijn gemeenschap.

De onder de knie geamputeerde Pistorius was in eerste instantie wegens dood door schuld tot vijf jaar cel veroordeeld. Het Openbaar Ministerie ging in beroep en verkreeg in tweede aanleg eind 2015 een veroordeling wegens moord. Pistorius riskeert nu 15 jaar gevangenisstraf.