Dader Parijs had lijst met mogelijke doelwitten

De man die gisteravond een politieman en zijn partner ombracht in de buurt van Parijs, werd in 2013 tot drie jaar cel veroordeeld, waarvan zes maanden met uitstel, voor banden met een jihadistisch netwerk. Dat melden Franse media. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste de moorden op. Volgens persbureau AP had de dader een lijst met potentiële doelwitten op zak. Daarop stonden onder meer openbare plaatsen, journalisten en publieke figuren.

De antiterreureenheid van het Franse parket heeft in de nacht van maandag op dinsdag het onderzoek naar zich toe getrokken, nadat de man en zijn partner dood werden aangetroffen in hun woning na de bestorming door de politie. Het driejarig zoontje bleef ongedeerd. De vrouw van de neergestoken politieman is gewurgd teruggevonden in de woning. Maar het is het nog onduidelijk wie de dader het eerst heeft vermoord. De man zou via Facebook livebeelden van zijn moorden getoond hebben, aldus het Franse BFMTV.

IS-strijder
Intussen heeft terreurgroep Islamitische Staat de moorden opgeëist via haar persagentschap Amaq. "Een IS-strijder heeft de medewerker van het politiebureau van de stad Les Mureaux in de buurt van Parijs en zijn vrouw gedood", schreef Amaq. Volgens Franse media gaat het om een 25-jarige Fransman. 

Het zou gaan om Larossi Abballa uit Mantes-la-Jolie (Yvelines). Hij is in 2013 samen met zeven anderen al veroordeeld voor deelname aan het sturen van jihadisten naar Pakistan, weet zender Radio Monte Carlo (RMC). Hij staat ook bekend voor diefstallen, geweld en heling. 

"De man beantwoordde aan een recente oproep van IS die aan haar volgers vraagt om toe te slaan in eigen land, als ze niet in Syrië geraken. Dat was zo in Orlando eergisteren en gebeurt dus nu opnieuw in Parijs. De dader had zelf al in de cel gezeten, omdat hij banden had met een terreurcel die in Pakistan samenwerkte met Al Qaeda. De Franse staatsveiligheid volgde hem nog steeds en luisterde onder meer zijn telefoon af, maar oordeelde dat er geen concrete dreiging was." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

Gearresteerd
Abballa werd in 2013 tot drie jaar cel veroordeeld waarvan zes maanden met uitstel, zo hebben meerdere Franse media gemeld. Hij was schuldig bevonden aan "bendevorming met het oog op het voorbereiden van terroristische daden", en was bekend bij de inlichtingendiensten en de terreurbestrijding. De man was in 2011 gearresteerd.

Volgens een bron zou de man tijdens de onderhandelingen met de politie gezegd hebben deel uit te maken van IS, alvorens hij door de speciale politie-eenheid werd doodgeschoten. Volgens getuigen zou de man "Allah akbar" hebben geroepen toen hij de politieagent aanviel.

Antiterreureenheid
Het onderzoek werd volgens het parket van Parijs toevertrouwd aan de antiterreureenheid van de gerechtelijke politie in Versailles en aan het directoraat-generaal van binnenlandse veiligheid.

“Dit is terroristische daad”
In een toespraak reageerde president Hollande met klare taal: “Dit was ontegensprekelijk een terroristische daad. Zowel omdat de dader wou dat het gezien werd als terrorisme als omdat de organisatie die hij trouw had gezworen de aanval heeft opgeëist,” aldus Hollande, die ook bevestigde dat de man door de veiligheidsdiensten gedood was. Hollande benadrukte daarnaast dat dit deel uitmaakt van een golf van terreur, en verwees daarbij naar Orlando en de aanslagen in Parijs. “Frankrijk wordt geconfronteerd met een terroristische dreiging van grote proportie.”

Vannacht al drukte de prefect van Yvelines zijn medeleven uit aan de familie van de slachtoffers. Ook voor hem viel het nieuws zwaar, want de man en vrouw werkten allebei voor omliggende gemeenten. "Op dit moment is het verdriet immens. Voor ons, maar bovenal voor de familie en nabestaanden, en voor zijn collega’s. Hij was een politiecommandant bij de post van Les Mureaux, en de vrouw was secretaris voor de commissaris van Mantes-la-Jolie. Het is dan ook een schok, een heel erg grote schok.”

Lijst met doelwitten
Volgens persagentschap AP had de dader van de aanslag een lijst met mogelijke doelwitten op zak. Daarop stonden onder meer openbare plaatsen, journalisten en zelfs rappers. Die lijst wijst erop dat de man mogelijk nog aanslagen plande.