Dossier President Trump

Schietpartij beïnvloedt race naar Witte Huis

De schietpartij in Orlando heeft ook grote gevolgen voor de verkiezingsstrijd. Zowel Hillary Clinton als Donald Trump wijzen de andere kandidaat met de beschuldigende vinger. Zo verdedigt Trump de wapenwetgeving, terwijl Clinton net een verstrenging wil.

“Als er wapens in de zaal waren geweest of als enkele mensen rond hun middel een wapen hadden, konden de kogels ook in de andere richting gaan. Dan was er niet zo’n drama geweest”, aldus Trump. Clinton verdedigde zich meteen fel. “Laten we niet vergeten dat er elk jaar 33.000 mensen sterven door wapens. We moeten iedereen aanpakken die ons bedreigt, maar we moeten ook beseffen dat mensen die geen band hebben met terrorisme op dit moment wapens gebruiken.”

Ook Obama mengt zich nu in de politieke tweestrijd, nadat Trump vroeg om zijn ontslag. Trump neemt het Obama kwalijk dat hij met geen woord gerept heeft over de radicale islam. Hij herhaalt dan ook nog eens zijn oproep om de toegang tot de VS te weigeren voor buitenlandse moslims. Obama heeft inmiddels fel gereageerd op de aanval. “Voor zover we weten is de man in ons land geradicaliseerd. Dat is iets waar we ons allemaal zorgen over maken.”