Microsoft koopt LinkedIn

Microsoft koopt LinkedIn voor 26,2 miljard dollar (meer dan 23 miljard euro). Dat heeft Microsoft aangekondigd. Microsoft betaalt 196 dollar per aandeel van het professionele sociaalnetwerkbedrijf, ongeveer 50 procent meer dan de waarde van de aandelen op de beurs. LinkedIn behoudt zijn merknaam, bedrijfscultuur en onafhankelijkheid, aldus Microsoft. Jeff Weiner blijft CEO van het bedrijf.

Op LinkedIn kunnen gebruikers zich professioneel voorstellen en in contact komen met andere leden. Bedrijven gebruiken het vaak bij de aanwerving van werknemers. In de eerste drie maanden van 2016 steeg het aantal gebruikers van LinkedIn van 414 naar 433 miljoen.

Het aandeel van LinkedIn lag bij de opening van de handel op Wall Street al 48 procent hoger. Voor Reid Hoffman, de stichter en belangrijkste aandeelhouder van LinkedIn, zal de deal dus een goede zaak zijn. Hij stemde overigens voorafgaand in met de overname. Het aandeel van Microsoft verliest op de beurs zowat 4 procent.

Microsoft-CEO Satya Nadella zei alvast dat Microsoft en LinkedIn samen de groei van het professionele sociaalnetwerk en die van Microsoft's bedrijfsproducten, bijvoorbeeld het kantoorpakket Office, kunnen versnellen. Ook Jeff Weiner hintte op meer integratie van de producten van de twee bedrijven.

Microsoft wil de overname voor het einde van dit jaar afronden, na groen licht van de concurrentieautoriteiten. De twee raden van bestuur stemden reeds in met de deal, de LinkedIn-aandeelhouders moeten die wel nog goedkeuren.