Vader schutter: "Waarom deed je dit?"

De vader van Omar Mateen, de dader van de schietpartij in een homobar in Orlando, heeft gereageerd op de gruwel. Hij vraagt zich af waar het is kunnen mislopen en waarom zijn zoon zulke gruwelijke daad heeft gepleegd. Opvallend is dat de man zelf niet helemaal onomstreden is, want hij sprak een tijd terug zijn steun uit voor de Afghaanse tak van de taliban.

In een gesproken videoboodschap distantiëert Seddique Mateen zich van de daden van zijn zoon. “Ik begrijp niet hoe dit is kunnen gebeuren. Hij was goed opgevoed, had een perfect voorkomen en er waren geen tekenen van zorgen”, aldus Seddique. “Ik zou hem nu willen vragen waarom hij dit gedaan heeft. Ik wil weten wat er in mijn zoon omging, ik zou hem gestopt hebben.”

De man, een Amerikaan met Afghaanse roots, geeft duidelijk aan intussen op en top Amerikaan te zijn. “Ik ben van Afghaanse afkomst, maar woon al jaren in de Verenigde Staten en voel me een echte inwoner van dit land. Ik bied dan ook mijn oprechte deelneming aan aan de families van de slachtoffers.”

Desondanks is Seddique Mateen niet volledig onbesproken. Zo host hij al jaren een Afghaanse show op de Californische televisie, waarin hij politiek controversiële uitspraken. Daarin heeft hij onder meer zijn steun uitgesproken voor de Afghaanse tak van de taliban. In zijn meest recente video op Youtube stelde de man zich zelfs kandidaat om president van Afghanistan te worden.

Bekijk ook: