Oppositie Kagame monddood gemaakt

De politieke rust en economische stabiliteit in Rwanda is maar de helft van het verhaal. Eerder deze week meldde collega Robin Ramaekers dat ons land en Rwanda de plooien hebben glad gestreken. Ter plaatse stelt hij vast dat er in het land wel degelijk een oppositie is tegen president Kagame, maar dat die monddood is gemaakt.

"Ik denk dat iedereen fier is op ons land. We houden van ons land." De doorsnee Rwandees lijkt voor de camera geweldig in zijn nopjes over de toestand van het land en de leidende hand van haar president, Paul Kagame, zestien jaar aan de macht en niet van plan om ruimte te laten voor tegenspraak.

Als je hard zoekt, is er nog wel een kritische stem te vinden in Rwanda. Op gevaar voor eigen leven voor de betrokkene. Boniface Twagirimana is de vicepresident van oppositiepartij UDF. Voorzitster Victoire Ingabire zit in de gevangenis voor vijftien jaar. Haar portret in huis hebben is zelfs strafbaar.

Het succesverhaal Rwanda heeft twee gezichten, de moderne, cleane maar streng geregisseerde façade en de zo goed mogelijk verborgen gehouden kant die niet in het plaatje past. President Kagame wil koste wat het kost verder bouwen aan zijn ideale staat.