Man wou toeslaan op Gay Pride

De man die gisteren in Santa Monica werd opgepakt met wapens en explosieven bij zich, wilde volgens de politie wel degelijk toeslaan op de Gay Pride Parade in Los Angeles. Zo is met zijn arrestatie een tweede aanslag op de holebigemeenschap vermeden. In Orlando vond in de nacht van zaterdag op zondag een schietpartij plaats in een holebiclub waarbij 50 dodelijke slachtoffers vielen.

De man die in Santa Monica, een voorstad van Los Angeles, werd gearresteerd is de 20-jarige James Howell, afkomstig uit Indiana in het noorden van de Verenigde Staten. Tijdens zijn arrestatie vertelde hij aan een agent dat hij "schade wilde veroorzaken" tijdens de Gay Pride, zo zei politiechef Jacqueline Seabrooks op Twitter. Ze voegde er evenwel aan toe dat er "geen verband bekend is met de gebeurtenissen in Orlando" van zondag, wat ook beweerd werd door de burgemeester van Los Angeles tijdens een persconferentie. 

Wapens en explosieven
Volgens de politie van Santa Monica werden in het voertuig van Howell onder meer drie geweren en een emmer met zo'n 18 liter chemische producten gevonden, waarmee zelf een explosief gemaakt kon worden. De politie van Los Angeles verzekerde op haar beurt dat ze volledig klaar was om "indien nodig" een aanval zoals die van zondag in Florida het hoofd te bieden, en dat tijdens het weekend van Gay Pride meer agenten werden ingezet.