Dit is schutter homobar Orlando

De schutter die in een homobar in Orlando, in de Amerikaanse staat Texas, een bloedbad aanrichtte, is geïdentificeerd als Omar S. Mateen. De 29-jarige Mateen drong ’s nachts de bar binnen en opende het vuur. De speciale eenheden konden hem later uitschakelen. In totaal kwamen zeker 50 mensen om het leven, 53 mensen werden gewond. De schutter belde enkele momenten voor de schietpartij naar 911. Volgens Amerikaanse media zou hij toen zijn trouw aan IS uitgesproken hebben.

De 29-jarige Omar S. Mateen is geboren in de Verenigde staten en heeft Afghaanse ouders. Hij is afkomstig uit Port St. Lucie in Florida. Mateen mag dan wel in Florida wonen, toch ligt Port St. Lucie bijna 200 kilometer van Orlando. Dat doet vermoeden dat hij erg bewust is afgereisd naar de homobar om er een bloedbad aan te richten.

"Zeer georganiseerd"
De FBI liet al weten dat Mateen “zeer georganiseerd en goed voorbereid” was. Volgens een anonieme bron van de FBI zou de man mogelijk banden hebben met Islamitische Staat. Verder onderzoek moet dit uitwijzen. CNN meldde op basis van gerechtelijke bronnen dat de man bekend stond bij de FBI. Later bevestigde een woordvoerder van de FBI dat Omar Mateen twee keer werd ondervraagd door de federale politiedienst, zonder gevolg.

Mateen, die 50 mensen doodschoot en 53 anderen verwondde in nachtclub Pulse, zou voor het eerst door de FBI aan de tand zijn gevoeld in 2013. In 2014 werd hij in verband gebracht met zelfmoordterrorist Moner Abu Salah, maar de FBI vond geen "opvallende verwantschap" tussen Mateen en Salah. Mateen werd daarop niet meer gevolgd door de FBI. Mateen zou trouwens de wapens, die hij gebruikte tijdens zijn dodelijk doortocht in de nachtclub, pas enkele dagen geleden gekocht hebben.

De federale politiedienst bevestigt ook dat de dader vlak voor de schietpartij zondagochtend zelf de politie heeft opgebeld. Over de inhoud van dat gesprek gaf de woordvoerder geen commentaar. Eerder schreven verschillende media al dat Mateen naar de hulpdiensten gebeld zou hebben om zichzelf als IS-strijder kenbaar te maken.

Vader: "Niets te maken met religie"
Volgens de vader van de dader heeft de schietpartij niets te maken met religie, bericht NBC News. Afkeer van homo's moet volgens zijn vader dan ook de drijfveer voor zijn dodelijke raid geweest zijn. "Toen we in het centrum van Miami waren, zag hij twee mannen kussen voor de ogen van zijn vrouw en kind. Daarop werd hij heel kwaad", zei zijn vader aan NBC News.

"Ze waren elkaar aan het kussen en het aanraken. 'Kijk hier eens naar en dat voor de ogen van mijn zoon.' En ook in toiletten waren mannen elkaar aan het kussen", probeerde zijn vader een verklaring te zoeken voor het waarom dat zijn zoon 50 mensen vermoordde in die nachtclub. "Dit heeft niets met religie te maken."

Maar de vader benadrukt dat hij geen excuses zoekt. "Wij verontschuldigen ons voor de gebeurtenissen. We wisten niet dat hij dergelijke actie zou ondernemen. Wij zijn net zoals het hele land in shock."

Islamitische Staat
Terreurgroep Islamitische Staat heeft de schietpartij wel al opgeëist. Dat meldt het nieuwsagentschap Amaq, dat verbonden is aan IS.

Bekijk ook:

Bekijk ook: