IS eist bloedbad Orlando op, zeker 50 doden

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de schietpartij in een homoclub in de Amerikaanse staat Florida opgeëist. Dat meldt het nieuwsagentschap Amaq, verbonden aan IS. Bij het bloedbad kwamen al zeker 50 mensen om het leven gekomen. Er zijn ook 53 mensen gewond geraakt. De politie kon de schutter kort na het drama identificeren. Het gaat om Omar Mateen, hij werd in het verleden al twee keer ondervraagd door de FBI, zonder gevolg. Volgens NBC News zou de schutter enkele momenten voor de schietpartij via 911 zijn trouw ook hebben uitgesproken aan IS.

Zondag rond 2.00 uur plaatselijke tijd (8.00 uur Belgische tijd) drong de schutter in Orlando de nachtclub ‘Pulse’ binnen, heel populair bij de homogemeenschap. De man had een machinegeweer en een handwapen bij zich en begon in het rond te schieten. De club zelf postte tijdens de aanval op haar Facebookpagina een bericht dat iedereen moest vluchten toen de schietpartij begon. De politie kon de schutter uiteindelijk doodschieten.

Er waren ook berichten dat de verdachte een bom bij zich had, waardoor de ontmijningsdienst ter plaatse kwam. De verdachte pakketten werden onschadelijk gemaakt, maar uiteindelijk bleek het niet om explosief materiaal te gaan.

50 doden
De schutter richtte een echt bloedbad aan. Slachtoffers werden naar de omliggende ziekenhuizen gebracht, die zelf in lockdown gingen. In totaal kwamen 50 mensen om het leven en vielen er 51 gewonden.

"Terroristische motieven
De dader zelf werd door de politie uitgeschakeld en is intussen ook geïdentificeerd. Het gaat om de 29-jarige Omar S. Mateen, een Amerikaan met Afghaanse ouders, afkomstig uit Port St. Lucie in Florida. De FBI liet al weten dat Mateen “zeer georganiseerd en goed voorbereid” was. Volgens een anonieme bron van de FBI zou de man banden hebben met Islamitische Staat.

CNN meldde op basis van gerechtelijke bronnen dat de man bekend stond bij de FBI. Later bevestigde een woordvoerder van de FBI dat Omar Mateen twee keer werd ondervraagd door de federale politiedienst, zonder gevolg.

De federale politiedienst bevestigt ook dat de dader vlak voor de schietpartij zondagochtend zelf de politie heeft opgebeld. Over de inhoud van dat gesprek gaf de woordvoerder geen commentaar. Eerder schreven verschillende media al dat Mateen naar de hulpdiensten gebeld zou hebben om zichzelf als IS-strijder kenbaar te maken. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij nu opgeëist via het nieuwsagentschap Amaq. Of dat echt klopt, onderzoeken de inlichtingendiensten nog.

Meest dodelijke
De aanval op de homoclub is de meest dodelijke schietpartij uit de Amerikaanse geschiedenis. In de afgelopen vijftig jaar zijn er nooit meer slachtoffers gevallen. Op een universiteitscampus in Virginia in 2007 kwamen 32 mensen om het leven.

Bekijk ook: