Duits parlement raadt leden reis Turkije af

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft elf Duitse parlementariërs van Turkse afkomst aangeraden niet naar Turkije te reizen, dat schreef de Duitse krant Der Spiegel gisteren.

Volgens BBC ontvingen ze doodsbedreigingen nadat ze voor de resolutie hadden gestemd ter erkenning van de Armeense genocide, en werden ze onder politiebescherming geplaatst.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden als ze naar Turkije gaan. Het gaat om elf Duitse Kamerleden van Turkse afkomst, die lid zijn van verschillende partijen die begin deze maand in de Bundestag de resolutie over de erkenning van de Armeense genocide mee goedkeurden.

Geen echte Turken
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde dat deze Duitse parlementsleden van Turkse origine bloedtesten moesten ondergaan, omdat ze volgens hem "geen echte Turken" zouden zijn.

Verraden
De burgemeester van Ankara zei op Twitter dat de parlementsleden de Turken "verraden" hadden, een post die gretig gedeeld werd door nationalistische Turken, waarvan sommigen doodsbedreigingen uitten aan het adres van de Duitse volksvertegenwoordigers met Turkse roots.

De Armeniërs zeggen dat meer dan 1,5 miljoen van hen omkwamen in verschrikkelijke omstandigheden in 1915, tijdens de val van het Ottomaanse Rijk. Turkije minimaliseert het aantal slachtoffers en verwerpt de term genocide. Twintig landen, waaronder België, Frankrijk, Italië en Rusland, hebben de gebeurtenissen al als een genocide erkend.