Erdogan verlaat boos ceremonie Ali

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de tweedaagse rouwplechtigheden ter ere van bokslegende Muhammad Ali, die gisteren en vandaag plaatsvinden in het Amerikaanse Louisville, vroegtijdig verlaten, zo meldt persagentschap Dogan. Een officiële reden gaf de Turkse delegatie niet, maar de president zou beledigd zijn geweest omdat hij niet uit de Koran mocht voorlezen tijdens de begrafenis.

Ook de bodyguards van het Turkse staatshoofd zorgden voor ophef in Louisville: er zou een gewelddadige confrontatie zijn geweest met de lokale veiligheidsdiensten.

Erdogan sprak zich eerder vol lof uit over Muhammad Ali. "De juiste manier om de kampioen te eren, is door zijn visie op vrijheid, gelijkheid en solidariteit in de praktijk te brengen", klonk het. Hij benadrukte daarbij de boodschap van Ali, die zich tot de islam bekeerde, dat de islam een vredevolle religie is en stelde ook discriminatie van moslims aan de kaak. 

De rouwplechtigheden voor Mohammed Ali vinden gedurende twee dagen plaats in Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky. Gisteren was er een traditionele islamitische rouwdienst. Vandaag is er eerst de begrafenis van Ali, gevolgd door een herdenkingsceremonie.