Straaljager stort neer in Nederland

Een straaljager van een stuntteam van de Zwitserse luchtmacht is neergestort bij het Friese plaatsje Bitgum, zo'n 10 kilometer van Leeuwarden. De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. De stuntvlieger is in het ziekenhuis opgenomen, maar over de precieze aard van zijn verwondingen zijn nog geen details bekend.

De Patrouille Suisse is in Nederland voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden. Over de oorzaak van de crash is nog niks bekend. Of de deelname van de Zwitserse waaghalzen aan de Luchtmachtdagen doorgaat is ook nog onduidelijk. Onder meer demonstraties van stuntteams uit Frankrijk, België en Groot- Brittannië staan ook op het programma.

Na de crash deden al snel vage berichten de ronde, die niet bleken te kloppen. Zo werd er melding gemaakt dat de F5-E op een ander toestel was gebotst en zei een lokale nieuwssite dat alle telefoons van mensen ter plaatse uit moesten vanwege ontploffingsgevaar. Beide verhalen bleken niet te kloppen.

Medewerkers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn onderweg naar de plek des onheils om verkennend onderzoek te verrichten, zei de OVV op Twitter.

Beelden: Robert-Jan Speerstra