Dossier President Trump

Sanders gooit de handdoek nog niet

Bernie Sanders, de tegenkandidaat van Hillary Clinton bij de Democraten, gooit de handdoek niet nu Clinton de nominatie heeft opgeëist. “We gaan door en we zullen vechten om de voorverkiezing in Washington D.C. te winnen”, zei Sanders.

Clinton riep zichzelf eerder al uit tot de presidentskandidaat van de Democraten, los van het resultaat in de belangrijke staat Californië. Het was wachten op de reactie van Sanders en vooral of hij zich zou terugtrekken. Eerder deze week had president Obama hem al gebeld om te vragen om zich achter Clinton te scharen.

"Gevecht gaat door"
Maar Sanders geeft niet op. "Het gevecht gaat door", zei hij in een toespraak voor zijn fans. Sanders wil volgende week dinsdag de overwinning behalen in Washington D.C.: "We zullen blijven vechten voor elke stem en elke afgevaardigde die we kunnen krijgen", aldus Sanders. "We blijven onze strijd voor sociale, economische, raciale gerechtigheid en gerechtigheid voor het milieu voortzetten tot in Philadelphia."

Obama roept Sanders op het matje
Het is duidelijk dat Bernie Sanders het nog niet wil opgeven. "Hij wil zijn machtsbasis binnen de democratische partij vergroten. Hij wil duidelijk de democratische partij onder zijn invloed meer naar links laten opschuiven", zegt VTM NIEUWS-journaliste Greet De Keyser vanuit Washington. "Om die verdeeldheid niet te lang te laten duren, heeft president Obama hem morgen uitgenodigd in het Witte Huis voor een gesprek. Obama zal Sanders vragen om zo snel mogelijk als één man achter Clinton te staan, zodat de partij als één groot blok de verkiezingen kan ingaan."

Machtspositie
Maar in zijn toespraak klonk wel een andere toon. "Hij noemt zichzelf niet meer de kanshebber op de nominatie, maar hij wil zijn machtspositie binnen de partij uitbreiden. Ook tijdens de verkiezingsstrijd wil hij nog een belangrijke rol blijven spelen", zegt VTM NIEUWS-journaliste Greet De Keyser.

"Trump geen president"
Slechts één keer verwees hij naar Clinton in zijn toespraak: "Ik heb haar gebeld om haar te feliciteren met haar overwinningen van deze avond". Donald Trump kreeg dan een pak meer aandacht: "We zullen niet toelaten dat Donald Trump president wordt", zei hij ook. "We zullen nooit iemand steunen die als voornaamste campagnethema fanatisme heeft. Maar onze missie is meer dan Trump verslaan, onze missie is om dit land te transformeren".