Dossier President Trump

Clinton eist nominatie op: "Dit is mijlpaal"

"We hebben een mijlpaal bereikt: voor de eerste keer in de geschiedenis van ons land zal een vrouw genomineerd worden als de presidentskandidaat van een grote partij." Zo heeft de Democrate Hillary Clinton tijdens een toespraak in Brooklyn de overwinning opgeëist van de Democratische voorverkiezingen. Ze deed dat ruim voor de uitslag in Californië bekend was: daar won ze uiteindelijk overtuigend. Huidig president Obama feliciteerde haar met de nominatie.

"Deze overwinning behoort niet toe tot één persoon, maar tot een generatie van vrouwen die gevochten hebben en zich opgeofferd hebben, en dit moment mogelijk hebben gemaakt", aldus Clinton, die in de zaal met een glazen koepel grapte dat ze het glazen plafond van de politiek heeft gebroken. Clinton feliciteerde ook haar tegenkandidaat Bernie Sanders, die nog steeds in de race is om presidentskandidaat te worden. "Hij heeft miljoenen kiezers, vooral jongeren, geïnspireerd. Dat is zeer goed geweest voor deze verkiezingscampagne en voor Amerika", aldus Clinton.

Sneer naar Trump
De Democrate maakte van haar toespraak ook gebruik om Donald Trump, de vermoedelijke Republikeinse kandidaat, door het slijk te halen. "Bruggen zijn beter dan muren", zei ze in een verwijzing naar het voorstel van Trump om een muur te bouwen op de Mexicaanse grens. Ze haalde ook uit naar Trumps uitspraken tegen moslims, immigranten en de pers, die de natie verdelen. Deze verkiezing gaat "echt over wie we zijn als natie", zei ze. "Ze gaat over miljoenen Amerikanen die samenkomen en zeggen dat we beter zijn en dit niet zullen laten gebeuren", klinkt het. Daarnaast beschuldigt Clinton Trump ervan zijn aanhangers dingen te beloven die niet mogelijk zijn.

Felicitaties van Obama
De huidige president Barack Obama heeft ondertussen een telefoongesprek gevoerd met Bernie Sanders en Hillary Clinton, waarin hij Clinton heeft gefeliciteerd met het behalen van voldoende afgevaardigden om de vermoedelijke Democratische kandidaat te worden. Dat meldt het Witte Huis in een persbericht.

"Bovendien ontmoeten de president en senator Sanders elkaar, op vraag van de senator, donderdag in het Witte Huis om hun conversatie voort te zetten over de belangrijke onderwerpen van deze verkiezing", aldus de woordvoerder van het Witte Huis nog.

Supergedelegeerden
Persbureau AP had Clinton gisteren na een bevraging bij de zogenaamde "supergedegelegeerden" al uitgeroepen tot vermoedelijke genomineerde. Volgens Realclearpolitics.com heeft Clinton na haar overwinningen van dinsdag minstens 2.469 afgevaardigden verdiend. Bij de Democraten heeft een kandidaat 2.382 afgevaardigden nodig om de vermoedelijke genomineerde te worden. De formele aanduiding van de kandidaat volgt tijdens de partijconventie in Philadelphia, die plaatsvindt van 25 tot 28 juli.