Dossier President Trump

Clinton haalt nominatie binnen

Hillary Clinton heeft na vannacht voldoende kiesmannen achter zich om de nominatie bij de Democraten binnen te halen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat berekende persbureau AP. Met de steun van de zogenaamde supergedelegeerden is ze nu de vermoedelijke Democratische genomineerde. Daarmee zou ze de eerste vrouw ooit zijn die een gooi naar het Witte Huis mag doen.

Na de voorverkiezingen van vannacht staat Clintons teller op 1812 kiesmannen. Samen met de 571 supergedelegeerden die al eerder hun steun aan Clinton toezegden, heeft ze nu een onoverbrugbare voorsprong uitgebouwd op Bernie Sanders: met 2383 kiesmannen achter zich heeft ze nipt meer dan de helft van het totale aantal binnengehaald. Dinsdag vinden nog voorverkiezingen plaats in Californië, Montana, News Jersey, New Mexico, North Dacota en South Dakota, en op 14 juni in Washington DC.

"We zijn vereerd, maar we moeten voorverkiezingen winnen", reageert het campagneteam van Clinton op Twitter, met een oproep aan de kiezers om te gaan stemmen. Volgens AP spreekt de campagne van een "belangrijke mijlpaal", maar waarschuwt ze ook dat er nog werk aan de winkel is.

Sanders blijft strijdvaardig
De campagne van Bernie Sanders reageerde dat het "jammer is dat de media negeren dat de Democratic National Committee gesteld heeft dat het fout is om de stemmen te tellen van de supergedelegeerden vooraleer ze effectief hun stem uitbrengen tijdens de Conventie in de zomer", klinkt het in een mededeling waarover ABC News bericht.

"Clinton heeft niet voldoende gewone afgevaardigden, en zal die ook niet verzamelen, om de nominatie te verzekeren. Ze zal afhangen van supergedelegeerden, die niet zullen stemmen voor 25 juli, en die tegen dan van mening kunnen veranderen." Volgens NBC News is het echter nog niet voorgekomen dat een groot aantal supergedelegeerden op het laatste moment van kant verandert.