15 aanslagen gepland op EK 2016 verijdeld

In Oekraïne is op 21 mei een Fransman opgepakt die 15 aanslagen tijdens het Europees kampioenschap voetbal zou hebben voorbereid. Dat maakte Vasil Hrytsak, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdiensten (SBU), maandag bekend. Volgens de SBU is de Fransman opgepakt in het bezit van 125 kilogram TNT-springstof en een heus oorlogsarsenaal. 

"De SBU is er in geslaagd, vijftien terreurdaden te verhinderen die in Frankrijk waren gepland aan de vooravond en tijdens het Europees kampioenschap voetbal", aldus Hrytsak. Hij verduidelijkte dat de Fransman zijn tegenkanting kenbaar maakte jegens "het beleid van zijn regering wat betreft de massale aankomst van vreemdelingen in Frankrijk, de verspreiding van de islam en de globalisering".

Zware wapen en explosieven
Franstalige media berichtten eerder al dat een zwaarbewapende 25-jarige Fransman op 21 mei was opgepakt aan de grens tussen Polen en Oekraïne, met zware wapens en explosieven in het bezit en met het plan om aanslagen te plegen in Frankrijk.

Volgens de SBU kwam de man naar Oekraïne onder het mom om als vrijwilliger te vechten in het conflict in het oosten van het land. Hij had 125 kilogram TNT, vijf Kalasjnikov-aanvalswapens, twee RPG-antitankwapens en munitie verkregen, aldus de veiligheidsdienst.

Plannen
De man zou van plan zijn geweest bruggen en snelweginfrastructuur op verschillende plaatsen in Frankrijk op te blazen, net als een belastingkantoor, een moskee, een synagoge en publieke plaatsen die voor het EK zullen worden gebruikt, zo staat in een verklaring van de SBU.