Polen roept massaal: "Allen voor vrijheid"

 Duizenden mensen zijn vandaag in Polen op straat gekomen onder het motto "Allen voor de vrijheid" op de verjaardag van de deels vrije verkiezingen van 1989 en om te protesteren tegen de politiek van de nationaalconservatieve regering. In Warschau kwamen meer dan 10.000 mensen samen voor een mars, waartoe de oppositiebeweging KOD en de drie voormalige hadden opgeroepen.

De menigte scandeerde steeds weer "Vrijheid, gelijkheid, democratie!" Velen hadden niet enkel de Poolse vlag, maar ook de Europese vlag meegebracht. "We weten nog goed hoe zwaar het werken aan de vrijheid was", zei Komorowski. "Maar vandaag weet ik dat Polen anders is, beter is".

 

Walesa, Kwasniewski en Komorowski richtten ook een gezamenlijke appèl tot de volkeren van Europa, waarin ze tot de verdediging van de democratie en de rechtsstaat opriepen. "Vanop de straten en pleinen, waar ooit (de onafhankelijke vakbond) Solidarnosc werd geboren, roepen we nogmaals alle Europeanen op tot solidariteit", schreven ze in hun gezamenlijke boodschap. "We spreken voor honderdduizenden, vrije Poolse burgers, die sinds een half jaar (sinds het begin van de nationaalconservatieve regering) op straat hun band met democratie, rechtvaardigheid en een vrij Europa demonstreren".