Dossier Terreurdreiging

Onzekerheid over veiligheid op EK

De veiligheid van de voetbalsupporters op het EK is niet gegarandeerd. Dat zegt de baas van de Parijse politie een week voor het evenement begint in een brief aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Het was de bedoeling dat die alarmkreet binnenskamers bleef, maar de brief is toch uitgelekt. De grootste risicozone blijkt de fanzone te zijn, in de buurt van de Eiffeltoren.

Al weken zijn ze in Parijs bezig met de opbouw van de fanzone aan de Champ-de-Mars, vlakbij de Eiffeltoren. Daar zullen 90.000 voetbalfans de wedstrijden van het EK op een groot scherm kunnen bekijken. Maar volgens het hoofd van de politie is die zone onmogelijk te beveiligen, op dagen dat er in Parijs ook gevoetbald wordt. Dat zegt hij in een uitgelekte brief aan Bernard Cazeneuve, minister van Binnenlandse Zaken.

Al maanden houden de verschillende veiligheidsdiensten oefeningen op verschillende locaties in de stad, maar het wordt duidelijk dat er nog heel wat gaten in de veiligheidsplannen zitten. Zowel de fanzone als de twee stadions in Parijs beveiligen, is volgens de politie onmogelijk. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde landgenoten eerder deze week nog vooral weg te blijven uit die zones in Frankrijk. Het nationale veiligheidscomité verhoogt nu het aantal agenten voor Parijs op wedstrijddagen.