Water van Seine in Parijs blijft stijgen

Parijs bereidt zich voor op een verdere stijging van het waterpeil van de Seine. Verwacht wordt dat de rivier vanmiddag zes meter hoog zal staan. Volgens de nieuwssite van Le Parisien hebben uit voorzorg zeker 150 Parijse scholen de deuren dichtgehouden.

De hoge waterstand van de Seine zorgt momenteel al op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad voor problemen. Verschillende auto's die aan de rivieroever geparkeerd stonden, staan nu in het water. Het square du Vert-Galant op het île de la Cité staat volledig blank. En in het metrostation Saint-Michel kunnen reizigers vanwege het het insijpelende water niet meer de lijn nemen richting het noorden, aan de andere kan van de Seine.

Maar de Parijzenaars lijken voorlopig wel de kalmte te bewaren. "We zijn nog ver verwijderd van het record van 1910", toen de Seine maar liefst negen meter hoog stond, zo valt regelmatig te horen.

Gisteren waren in Parijs al verschillende maatregelen genomen met het oog op de verwachte overstromingen. De RER C, een van de vijf treinlijnen van het gewestelijke expresnet rond Parijs, werd gesloten. Ook het Louvre en het Musée d'Orsay blijven dicht, om het personeel de mogelijkheid te geven om bedreigde werken naar hoger gelegen verdiepingen te brengen.

"Enkel water te zien"
VTM NIEUWS-reporter Thomas Van Hemeledonck is op dit moment in Parijs. "Waar normaal gezien mensen kunnen wandelen en auto's kunnen rijden, is nu enkel water te zien. Het is al sinds 1982 geleden dat het water nog zo hoog stond en het ergste moet nog komen", zegt Van Hemeledonck met zijn voeten in de Seine.

Standbeeld wordt trekpleister
Je ziet het water heel traag stijgen, heel traag. 'De Zoeaaf', een standbeeld aan de pont de l'Alma, wordt door de Parijzenaars gebruikt als ijkpunt voor het peil van de Seine. Bij ‘hoog water’ staat het water aan zijn voeten. Nu staat het water aan zijn middel. Mocht het water tot aan zijn schouders komen, wordt het problematisch. Op dit moment staat het op 5.60 meter en men verwacht dat het nog stijgt 6.20 meter en dat kan kritiek zijn voor de oevers van de Seine.

Gelukkig houdt het stilaan op met regenen. Het debiet zal nog stijgen door het water dat nog onderweg is naar de Seine. Twee maanden geleden heeft men nog een oefening gedaan voor als de Seine buiten haar oevers zou treden. Die kwam er op vraag van Europa en ook België hielp mee aan deze oefening. Men is dus op het ergste voorbereid. Economisch zou een overstroming heel veel schade aan de stad kunnen berokkenen.