Duitsland erkent Armeense genocide

De Duitse Bondsdag heeft bijna unaniem de omstreden resolutie over de inschaling van het bloedbad op de Armeniërs als volkerenmoord aanvaard.

Een samen door CDU/CSU, SPD en Grünen ingediend voorstel werd met een tegenstem en een onthouding aangenomen. Dat stelde parlementsvoorzitter Norbert Lammert na een debat van een uur vast.

Turkije wijst de omschrijving van de massamoorden en deportaties van Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 als volkerenmoord categoriek van de hand. De regering in Ankara heeft indien de resolutie zou aanvaard worden met een verslechtering van de betrekkingen met Duitsland gedreigd. Bondskanselier Angela Merkel (CDU), vicekanselier Sigmar Gabriel en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (beiden SPD), die alledrie ook een parlementair mandaat hebben, waren bij de stemming niet aanwezig.

In het voorafgaande debat hadden sprekers van verschillende partijen donderdag in Berlijn gewezen op de historische medeverantwoordelijkheid van Duitsland. Maar daarom mag nog niet over de daden gezwegen worden. "Dat we in het verleden medeplichtig waren aan deze vreselijke misdaden, wil niet zeggen dat we nu medeplichtig moeten worden aan de ontkenning van de genocide", zei de voorzitter van de Grünen, Cem Özdemir, zelf van Turkse afkomst.

"Onze Turkse vrienden wil ik zeggen dat het hier niet om een vingerwijzing gaat", voegde Özdemir toe. Duitsland heeft net de historische verplichting om Armeniërs en Turken aan te sporen tot verzoening. De plaatsvervangende CDU/CSU-fractieleider Franz Josef Jung zei dat het bij de debatten er niet om ging om Turkije in de beklaagdenbank te zetten. 

"We maken ook de medeverantwoordelijkheid van het Duitse Rijk duidelijk, destijds de voornaamste militaire bondgenoot van het Ottomaanse Rijk", zei de vroegere minister van Defensie. De debatten werden ook overschaduwd door een ruzie over de juiste omgang met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Onderwerp van de debatten is de volkerenmoord op de Armeniërs en niet de beoordeling van president Erdogan", benadrukte SPD-vicefractieleider Rolf Mützenich.