Noord-Korea: "Wijze Trump, saaie Clinton"

De Noord-Koreaanse staatsmedia zijn vol lof over de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. De streng door de staat gecontroleerde media moedigen de Amerikaanse kiezer aan om voor de Republikein te stemmen. Hillary Clinton wordt bestempeld als "saai".

In een opiniestuk van de staatskrant DPRK wordt Donald Trump omschreven als “een wijze politicus” en als “een presidentskandidaat met verre vooruitzichten”. De hoofdredacteur, die het stuk geschreven heeft, vindt dat er heel wat positieve punten zijn aan het opruiende beleid van de Republikein.

“Trump heeft gezegd dat hij zich niet zal moeien met de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. En dat is toch heel voordelig voor Noord-Korea, niet ?” Meer dan waarschijnlijk heeft de hoofdredacteur van het blad dezelfde mening als de Noord-Koreaanse overheid.

Nieuwe vrienden
De republikeinse presidentskandidaat heeft zijn nieuwe vrienden te danken aan zijn opmerking in de Amerikaanse krant The New York Times. Daarin zegt hij dat Zuid-Korea en Japan meer moeten betalen voor Amerikaanse militaire steun. Als ze dat niet zouden doen dan zou Trump, als hij president zou zijn, de militairen terugtrekken.

“Saaie Hillary”
De hoofdredacteur van het Noord-Koreaanse staatskrant wil dat de kiezers op Trump stemmen en niet op de Democrate Hillary Clinton. “Die beweert dat ze nucleaire kwesties op het Koreaanse schiereiland wil oplossen naar het Iraanse model. Maar Trump sprak over directe gesprekken met Noord-Korea”, aldus de hoofdredacteur.

Pyongyang wil al lange tijd dat de Amerikaanse troepen zich wegtrekken uit de regio. Het communistische regime heeft Zuid-Korea al opgeroepen om de militaire bewaking aan de grens te verminderen. Zuid-Korea heeft al echter laten weten daar geen interesse in te hebben.