Made in Belgium: treindeur vliegt open

De Nederlandse spoorwegen zijn niet blij met de treinstellen die ze huurt van de Belgische NMBS. Ze hebben al een paar keer meegemaakt dat de deuren van de treinstellen in volle vaart plots openen. Er wordt nu gezocht naar de oorzaak van het probleem. In afwachting mogen enkel nog Belgische treinbegeleiders werken in de gehuurde treinstellen.

"De airco's doen het hier en daar niet goed. Er vallen platen af, maar het allerernstigste is dat die deuren af en toe openvliegen", klaagt Andries van den Berg, van vakbond FNV Spoor. "Straks in de zomer, 't is een heel populaire trein, zitten die treinen stampvol. En dan hangen de mensen op de balkons en tegen de deuren aan.  En als er dan zoiets gebeurd, dan is het echt onverantwoord. Dus het probleem moet zo spoedig mogelijk opgelost worden."

Het probleem van treindeuren die openvliegen kennen we hier in België ook. De laaste jaren doken amateurfilmpjes op van in treinen die op volle vaart rijden, en waarbij de deuren blijven openstaan.

Volgens de Nederlandse vakbond werken Belgische treinbegeleiders op een andere manier met de deuren. Ze houden hun sleutel wat langer vast, of ze geven de deuren gewoon een schop. Volgens de NMBS - die niet voor de camera wil reageren - is de oorzaak nog niet helemaal duidelijk.