"Stel Olympische Spelen uit door zika"

De Olympische Spelen, die deze zomer plaatsvinden in Rio de Janeiro, zouden vanwege de zika-epidemie best verplaatst of uitgesteld worden. Dat schrijven 150 internationale experts in een open brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze noemen het "onethisch" om de Spelen te laten plaatsvinden en roepen de WHO op om haar richtlijnen over het zikavirus aan te passen. De WHO zelf gaat niet in op het voorstel.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zei eerder deze maand dat het geen redenen ziet om de Olympische Spelen te verplaatsen of uit te stellen. De zika-epidemie brak vorig jaar uit in Brazilië, en verspreidde zich nu al over meer dan 60 landen. Het virus, dat wordt verspreid door muggen, wordt gelinkt aan ernstige geboorteafwijkingen.

De experts, onder wie wetenschappers, dokters en medische ethici uit instellingen als Oxford University in Groot-Brittannië en de universiteiten van Harvard en Yale in de Verenigde Staten. Ze halen aan dat het programma van Brazilië om de aedes aegypti-muggen uit te roeien mislukt is, en dat het land een "verzwakt" gezondheidssysteem. Daarom roepen ze op de Spelen uit te stellen of te verplaatsen, "in naam van de volksgezondheid".

Onnodig risico
"Men creëert een onnodig risico wanneer 500.000 buitenlandse toeristen uit alle landen de Spelen bijwonen, mogelijk besmet raken en weer naar huis gaan naar plaatsen waar het virus endemisch kan worden", klinkt het. Het grootste risico bestaat erin dat de atleten besmet raken en terugkeren naar hun arme landen, die nog niet blootgesteld werden aan een zika-uitbraak. 

WHO niet overtuigd
De WHO vindt het uitstellen van de Spelen geen goed idee.  "Brazilië is een van de zestig landen waar gevallen van zika bekend zijn", stelt de WHO. "Talloze mensen reizen om allerlei redenen continu naar een van deze landen", klinkt het.