Banale bacteriën binnenkort dodelijk?

Een Amerikaanse vrouw uit de staat Pennsylvania is besmet met een bacterie die resistent is tegen elke vorm van antibiotica. Artsen waarschuwden hier al langer voor, maar nu is het realiteit geworden.

De 49-jarige Amerikaanse vrouw werd besmet met een bacterie van de  E.coli familie. Deze bacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Sommige varianten zorgen voor ziektes en vrouwen krijgen hier bijvoorbeeld een blaasontsteking van.  

Als deze E.coli bacterie zich wereldwijd verspreidt, heeft het belangrijkste Amerikaanse gezondheidsinstituut al een belangrijk nachtmerriescenario ontworpen. In dat scenario is het mogelijk dat de helft van de getroffen patiënten eraan sterven. Volgens Herman Goossens, professor klinische biologie in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, moet de situatie inderdaad ernstig worden genomen. “ Als we hier niets aan doen, kunnen banale infecties niet meer behandeld worden door een huisarts, maar zullen patiënten in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Een doemscenario is zelfs dat we eraan kunnen sterven” aldus Goossens.

Oplossing?
Al sinds de jaren ’60 worden we gewaarschuwd voor het gebruik van antibiotica. Maar toch is het volgens professor Goossens nog niet te laat als we nu ingrijpen. Volgens de professor zijn er verschillende oplossingen voor het probleem, zoals een betere hygiëne, het ontwikkelen van nieuwe antibiotica en het onderzoeken van de oorzaak van de infectie. Want momenteel worden nog heel veel infecties behandeld zonder dat men weet wat men behandelt. “Maar in de eerste plaats natuurlijk het verminderen in gebruik van antibiotica. De overheid moet echt druk leggen op ziekenhuizen en huisartsen om minder antibiotica voor te schrijven. Er is al een verbetering te zien, maar het kan echt nog veel beter” zegt Goossens.

Wel geeft Goossens toe dat het besef bij onze overheid en regeringsleiders over de hele wereld er wel degelijk is. “Topleiders zijn er bewust mee bezig en het staat ook op de planning van de G20 in september, maar dat alles zal veel geld kosten, en heel veel tijd” volgens Goossens.  

Zelfs redmiddel werkt niet meer
Ook al waarschuwden artsen al langer voor de superbacterie, ze hadden wel nog een allerlaatste redmiddel in handen,  Colistine. Dat is een zwaar gif dat na de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld. Maar het was bij de mens zodanig giftig voor de nieren dat het al vijftig jaar niet meer wordt gebruikt. Bij dieren werd het wel nog succesvol gebruikt, maar de vrouw uit Pennsylvania is hier ook resistent tegen geworden omdat het net werd gebruikt bij dieren.

“Als antibiotica niet meer doeltreffend zijn, keren we terug naar de Middeleeuwen. Resistente bacteriën kunnen tien miljoen mensen per jaar het leven kosten” zeiden Britse wetenschappers al eerder deze week. 700.000 mensen komen jaarlijks om het leven door infecties met resistente bacteriën. Tegen 2050 zou dit cijfer zelf nog kunnen vertienvoudigen. Belangrijke medische ingrepen zoals een keizersnede of andere kunnen gevaarlijk worden als antibiotica hun doeltreffendheid verliezen.