Historisch bezoek van Obama aan Hiroshima

De Amerikaanse president Barack Obama is in Hiroshima aangekomen. Het is het eerste bezoek ooit van een regerend president aan de Japanse stad waarop de VS 71 jaar geleden een atoombom heeft laten vallen.

Obama kwam aan na in Ise-Shima centraal-Japan een tweedaagse top van de G7 te hebben bijgewoond. Bij zijn bezoek krijgt het Amerikaanse staatshoofd het gezelschap van de Japanse premier Shinzo Abe.

Gedenkteken
Obama legde aan het monument in het Vredespark een krans ter nagedachtenis van de slachtoffers neer en sloot kort de ogen toen hij voor het gedenkteken halt hield. Abe maakte een buiging.

In een toespraak zei hij dat op 6 augustus 1945 "de dood uit de lucht kwam vallen" en bracht hij hulde aan "alle onschuldige" slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Obama riep op een wereld zonder kernwapens na te streven en sprak van een "gedeelde verantwoordelijkheid" om te vermijden dat de geschiedenis zich zou herhalen.

Geen excuses
De wereld moet "via diplomatie conflict(en) vermijden", benadrukte het Amerikaanse staatshoofd. Hij had vooraf gezegd geen excuses voor het nucleair bombardement te zullen aanbieden, dat volgens hem nochtans "de wereld voor altijd heeft veranderd". Het recht op veiligheid en vrijheid is een "na te streven ideaal", zei Obama.

Kernwapenvrije wereld
De president sprak ook met enkele overlevenden van het nucleair inferno, schudde ze de hand of omarmde hen. Abe zei dat het bezoek van Obama "hoop heeft gebracht voor de mensen die een kernwapenvrije wereld willen". Hij gewaagde van een nieuw hoofdstuk in de Amerikaans-Japanse vriendschap.