Massale vechtpartij in jungle van Calais

In het vluchtelingenkamp in Calais, ook de ‘jungle’ van Calais genoemd, zijn bij een vechtpartij tussen een tweehonderdtal Afghaanse en Soedanese vluchtelingen tientallen gewonden gevallen. Volgens de regionale krant Le Voix du Nord viel er een vijftigtal gewonden. Lieven Clarysse, die de vrijwilligers in Calais vertegenwoordigt, spreekt van een zestigtal gewonden: 57 vluchtelingen, 3 à 4 vrijwilligers en 1 politieagent. 

Het gevecht brak gisteren uit in de late namiddag in het distributiecentrum Jules Ferry en breidde zich uit over het noorden van het kamp. Volgens de plaatselijke autoriteiten verblijven daar een vierduizendtal migranten, de vrijwilligersorganisaties spreken van meer dan vijfduizend mensen. “Sinds de vernietiging van een deel van het kamp, moeten de bewoners op een tiende van de oorspronkelijke oppervlakte van het terrein overleven. De leefomstandigheden worden er met de week schrijnender en de spanning tussen de bewoners neemt hierdoor toe", aldus Lieven Clarysse in een persbericht. Volgens de autoriteiten raakten de slachtoffers vooral gewond door knuppels, en één gewonde kreeg een messteek. Een politiebron meldde dat er ook "een gewonde door een vuurwapen" viel.

Aanleiding
De aanleiding van het gevecht is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens de vrijwilligers "ligt de aanleiding voor de vechtpartij bij het Verenigd Koninkrijk, dat Afghanistan als een veilig land verklaard heeft, waardoor een grote groep Afghaanse vluchtelingen aan de buitengrens van het land vastzit". Een vijftiental brandweerwagens en een twintigtal politievoertuigen kwamen ter plaatse. De ordediensten gebruikten traangasgranaten om de rellen op te breken.

De autoriteiten lieten weten dat de situatie tegen de avond onder controle was. Volgens de vrijwilligers zijn een 100-tal shelters, 10 restaurants en minstens twee verdeelpunten voor voedsel in brand gestoken die daardoor beschadigd of vernietigd werden, en ook het nieuwe 'legalcenter' werd vernietigd.