Franse "Stonehenge" ontdekt in grot

Archeologen hebben het oudste menselijke bouwwerk ooit ontdekt. Diep in een grot in Zuid-Frankrijk hebben ze 176.500 jaar oude sculpturen gevonden. De sculpturen zouden tot de Neanderthalers behoren.

300 meter diep hebben enkele archeologen een opmerkelijke vondst gemaakt. In de grot van Brunequel zijn stapels van honderden stalagmieten gevonden. Dat zijn kegelvormige kalkstenen die op de bodem van een grot staan.

3D-reconstructie
De bouwsels werden al zo’n 25 jaar geleden ontdekt, in de grot aan de rivier Aveyron. Maar nu pas beseffen de archeologen wat ze werkelijk hebben gevonden. De Neanderthalers bouwden een grote steencirkel van bijna zeven meter in diameter en een kleinere steencirkel van twee meter. De rand is 40 centimeter hoog en bestaat uit één tot vier lagen gestapelde stalagmieten. Intussen is er een 3D-reconstructie van de grot.

Sporen van vuur
Wat de Neanderthalers ermee wilden doen is nog niet duidelijk. Mogelijk had de grot een rituele of symbolische betekenis. Sommige stalagmieten in de cirkel hebben barsten en verkleuringen: van wit naar rood en zwart. Dat zijn duidelijke sporen van vuur, volgens de archeologen. In de kleinste steencirkel liggen zelfs resten van verbrande dierenbotten.

Verdwenen mensenras
De Neanderthalers waren een mensensoort die vanaf zo'n 200.000 jaar geleden leefde in grote delen van Europa en Azië. Ze verdwenen zo'n 34.000 jaar geleden, enkele duizenden jaren na de komst van de moderne mens (Homo sapiens) naar Europa en Azië.